- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kineski poziv na zdrav razum: Šta više treba civilima u Ukrajini — smrtonosno oružje ili hrana

© AP Photo / Andy WongKina i SAD
Kina i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
Pratite nas
Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan izjavio je da Kina Ukrajini pruža preko potrebne humanitarne zalihe, kao što su hrana, formula za bebe, vreće za spavanje, jorgani i prostirke otporne na vlagu dok, nasuprot tome, SAD pružaju Ukrajini — smrtonosno oružje.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Žao je ukazao da su 16. marta SAD najavile dodatnih 800 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, čime je u martu ukupna bezbednosna pomoć Amerike Ukrajini iznosila milijardu dolara.
„Ovde bih želeo da podelim sa vama listu koju je pomenuo portparol Prajs. Novi paket uključuje, između ostalog, 800 protivvazdušnih sistema, 9.000 prenosnih visoko preciznih protivoklopnih sistema, 7.000 komada malokalibarskog oružja, uključujući mitraljeze i bacače granata i 20 miliona metaka municije, artiljerije i minobacača. Lista se nastavlja“, naveo je portparol kineskog ministarstva.
U tom kontekstu postavio je pitanje da li će najnovija pomoć SAD u oružju doneti stabilnost i bezbednost Ukrajini ili će izazvati više civilnih žrtava.
„Šta više treba civilima u Ukrajini – hrana i vreće za spavanje ili mitraljezi i minobacači? Neće biti teško nikome pri zdravoj pameti sa malo zdravog razuma da uputi pravi poziv", rekao je Žao.
Govoreći o situaciji u Ukrajini i ulozi Amerike, Žao je podsetio da su SAD u poslednje dve decenije izvele desetine hiljada vazdušnih napada na mesta poput Sirije, Iraka, Avganistana i Somalije i da bi broj poginulih civila mogao da bude između 22.000 i 48.000.
„Kada ispovedaju svoju zabrinutost za dobrobit ukrajinskog naroda, ne bi li SAD prvo trebalo da izraze zabrinutost zbog civilnih žrtava izazvanih svim ovim vojnim operacijama?“, konstatovao je Žao.
On je podsetio i da je u martu 1999. NATO predvođen Amerikom bez mandata Saveta bezbednosti UN flagrantno pokrenuo nemilosrdnu kampanju bombardovanja SRJ tokom 78 dana, ubivši najmanje 2.500 nevinih civila i ranivši oko 10.000 ljudi, takođe većinom civila.
Kina je sve vreme imala objektivan i pravedan stav po pitanju Ukrajine i od izbijanja sukoba preduzima konkretne akcije na promovisanju pregovora za mir, dodao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala