- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemački oficir optužen za „špijuniranje“ za Rusiju

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaTajni agent - ilustracija
Tajni agent - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
Pratite nas
Nemačko tužilaštvo optužilo je rezervnog oficira nemačke vojske da je prosleđivao osetljive vojne i finansijske informacije ruskim obaveštajnim službama od 2014. godine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Lokalne vlasti su ga identifikovale samo kao "Ralfa Ge", a ovaj čovek je sredinom marta optužen pred državnim sudom u Dizeldorfu zbog sumnje da je "radio za stranu tajnu službu protiv Savezne Republike Nemačke i protiv jedne države članice NATO-a", objavilo je Savezno tužilaštvo.
„Najkasnije od oktobra 2014. preko raznih lica je bio u kontaktu sa službenikom ruske obaveštajne službe“, naveli su tužioci i dodali da mu je „do marta 2020. u više navrata prosleđivao dokumente i informacije, od kojih su neke dolazile iz javnih, ali i iz privatnih izvora u vezi sa njegovim aktivnostima kao rezervnog oficira.”

Za vojnika se kaže da je služio kao „zamenik šefa” lokalne komande za vezu i „bio član nekoliko tela nemačke privrede”. Ova druga uloga mu je navodno omogućila da pruži „uvid iz ekonomskog sektora“, kao što je uticaj nemačkih sankcija na Rusiju 2014. ili novije kazne za projekat gasovoda Severni tok 2. On je, navodno, podelio i neprecizne informacije o rezervistima Bundesvera.

Iako tužioci nisu ponudili mnogo detalja o motivima, rekli su da je oficir dobijao „pozive na događaje koje organizuju ruske vladine agencije“ u zamenu za svoje „usluge“, koje su takođe uključivale predaju „ličnih podataka“ o „visokopozicioniranim pripadnicima” vojske.
Optužnica je usledila nakon što je bivši službenik britanske ambasade u Nemačkoj u avgustu prošle godine optužen za davanje dokumenata ruskoj obaveštajnoj službi.
Još jedan nemački državljanin osuđen je na dve godine iza rešetaka krajem prošle godine pošto je navodno dao kopije plana zgrade parlamenta špijunima, dok se ruskom profesoru koji radi na nemačkom univerzitetu, Elnuru Nagajevu, sada sudi zbog optužbi da je podelio osetljive detalje o svemirskom programu Evropske unije sa ruskom obaveštajnom službom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala