- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Moćna nemačka ekonomija pada na pomfritu – Zapadni poredak okliznuo se na kori od krompira

© Foto : PixabayBurger i pomfrit - kalorično, ali da li je i toliko nezdravo koliko se priča
Burger i pomfrit - kalorično, ali da li je i toliko nezdravo koliko se priča - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
Pratite nas
Ukrajinska kriza najteži udarac zadala je prosečnom Nemcu koji će zbog nedostatka ulja na tržištu morati da se odrekne omiljenog priloga - prženih krompirića. Moćna ekonomija i motor EU pala je na pomfritu, a na kori krompira, mogla bi i da se debelo oklizne.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Nedostatak ukrajinskog suncokretovog ulja naterao je nemačke ugostitelje da iz svojih ponuda izbace omiljeni proizvod koji će samo u probranim restoranima, i po ozbiljno visokoj ceni, sebi moći da priušte tek oni imućniji gosti.

Šta ako posle pomfira nestane i kobasica

Uzrujani Nemci u nestašici pomfrita prepoznali su ljuljanje zapadnog poretka i dolazak novog, u čijem mraku (i doslovnom, kada stanu isporuke gasa) bi ova stara evropska nacija mogla da izgubi svoje egistencijalne i duhovne orjentire. Šta to govori o Nemcima a šta o njihovoj ekonomiji?
© Foto : Dragana Nikitović ustupila SputnjikuPoluprazni rafovi, Štutgart, Nemačka
Poluprazni rafovi, Štutgart, Nemačka - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
Poluprazni rafovi, Štutgart, Nemačka

„Zaista ne znam kako će siroti Nemac naviknut na koncept „hleba i igara“ sve ovo preživeti i daleko od toga da likujem nad njihovom mukom, ali zaista život bez pomfrita otvara i ostale opravdane bojazni - poput onih šta ako se odloži Oktobar fest ili sa tanjira nestanu čuvene kobasice. Velesila koja dominantno diskriminiše sve rusko u svom javnom prostoru, ogolila je svoju realnu moć. Možda Nemci mogu da se odreknu Čajkovskog ali pomfita ne “, komentariše novinar Mihailo Medenica.

Opera „Evgenije Onjegin“ - P. I. Čajkovski
Opera „Evgenije Onjegin“ - P. I. Čajkovski - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
Opera „Evgenije Onjegin“ - P. I. Čajkovski

Ekonomija pala na prženom krompiru

Činjenica da je velika i moćna ekonomije Nemačke pala na pomfritu ne treba da čudi, smatra Medenica, jer istorijsko iskustvo svedoči da je nacija koja je ne tako davno na lomačama spaljivala knjige kao svoje najveće neprijatelje, naučila da plaća visoku cenu za svoje greške.
© AP Photo / Michael KappelerOlaf Šolc u Bundestagu
Olaf Šolc u Bundestagu - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
Olaf Šolc u Bundestagu
„Tu gde je pomfrit, gde je krompir najveći problem -tu nema velike nacije. To što Zapad čini Rusiji mašući novim i novim sankcijama čini samo sebi. Rusija bi preživela i gladna i žedna“.

Rusije nije na strani pravde-ona je pravda

Komentarišući ulogu zvaničnog Berlina u ukrajinskoj krizi, Medenica kaže da Nemačka u ekstazi proživljava svoju novu Kristalnu noć na koju bi, da je živ, i Hitler bio ponosan. To nije, smatra ni povampireni fašizam, to je apsolutno živ fašizam i ludilo neviđenih razmera u kojem ne bi trebalo da čudi ako se i ruska votka proglasi neprijateljem.
© Sputnik / Sergeй GuneevPutin na prijemu u Kremlju u čast diplomaca vojnih akademija i univerziteta
Putin na prijemu u Kremlju u čast diplomaca vojnih akademija i univerziteta - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
Putin na prijemu u Kremlju u čast diplomaca vojnih akademija i univerziteta
„To što Nemačka sada radi, to je ono zbog čega se Rusija danas bori u Ukrajini i zato kažem da Rusija nije na strani pravde, Rusija je pravda“.

Zapad je ono što ćemo večeras potrošiti

Onog trenutka kada se odrekao Boga, Zapad je, kaže Medenica, pristao na život vredan pomfrita. Godine gladi, tragične Ane Cvetajeve u ruskoj istoriji, velika odracinja i žrtve za više vrednosti kojima su ispisane stranice stradanja Istoka, Zapadu su nepojmljivi.
© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaManastiri Velikog Novgoroda
Manastiri Velikog Novgoroda - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
Manastiri Velikog Novgoroda

„Kroz šta su Rusi prošli, kroz koliko nemanja i bede, ali bede svakojake osim one duhovne, i preživeli su. To je suštinska razlika između Istoka i Zapada. Nedavno sam tekst završio rečenicom koja najbolje sve definiše: Zapad je ono koliko ćemo večeras potrošiti da svi vide, a Istok je ono koliko ćemo sutra dati da niko ne vidi. Rusija i Istok ne počivaju na materijalnom. Istok počiva na duhovnom, na bratoljublju. Zapad je strana sveta, Istok je misao, mudrost i promisao. Zato te sankcije zaista ništa ne mogu Rusiji“.

Kupi-prodaj

Čovek Zapada, uveren je Medenica, postoji jedino dok kupuje i prodaje i to ne samo hranu i materijalno već svoju dušu i svoje živote.
© Sputnik / Bojana StojadinovićUnutrašnjost prodavnice Fešn end frens u TC Galerija Beograd
Unutrašnjost prodavnice Fešn end frens u TC Galerija Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
Unutrašnjost prodavnice Fešn end frens u TC Galerija Beograd
„Zapad postoji samo na hlebu i igrama, a na žrtvu za veće dobro, žrtvu zarad domovine, on nije spreman. Njima je najveća žrtva da umesto 100 evra dnevno poroše 98. Dalje od toga ni slučajno“, kaže Medenica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala