- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina: Podstičemo pregovore Moskve i Kijeva, ali konflikt se neće okončati samo zato što mi to kažemo

CC0 / Unsplash/Tom Winckels / Peking - grad-domaćin Svetskog prvenstva u košarci
Peking - grad-domaćin Svetskog prvenstva u košarci - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
Pratite nas
Kina podstiče pregovore Rusije i Ukrajine, ali ne treba precenjivati njenu ulogu, konflikt se neće okončati samo zato što to Peking kaže, rekao je direktor odeljenja za Evropu pri kineskom Ministarstvu spoljnih poslova Van Lutun.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Uvek smo podržavali prekid vatre i davali smo svoj doprinos po tom pitanju. Drugog dana tog konflikta predsednik Si Đinping razgovarao je telefonom s predsednikom Rusije i posle nekoliko dana održana je prva runda pregovora između Rusije i Ukrajine. Do sada je bilo već pet rundi i već vidimo određeni napredak“, rekao je Van.
On je rekao i da Peking nije dobio od Kijeva zahtev da bude garant bezbednosti Ukrajine.
Podsetimo, član ukrajinske delegacije David Arahamija je ranije rekao da Kijev predlaže novi sistem garancija bezbednosti za Ukrajinu prema kojem bi garanti bezbednosti bile zemlje članice SB UN, kao i Turska, Nemačka, Kanada, Italija, Poljska i Izrael.
Van je rekao i da Kina nije strana u konfliktu u Ukrajini pa prema tome njeni normalni trgovinski odnosi sa drugim zemljama, uključujući Rusiju, ne treba da budu ugroženi.
„Nećemo raditi ništa da bismo namerno zaobišli sankcije koje su SAD i EU uvele Rusiji. Znate naš stav, mi smo protiv sankcija… Kina nije učesnica konflikta u Ukrajini i ne smatramo da naša trgovinska saradnja sa drugim zemljama treba da bude ugrožena, čak i Evropa posluje sa Rusijom, niste prekinuli trgovinske odnose i naša trgovinska saradnja sa Moskvom ne treba da budu pogođeni“, rekao je Van u obraćanju novinarima dan nakon samita Kina-EU.
Kineski predsednik Si Đinping tokom razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
SVET
Si Đinping poručio EU: Ne dolivajte ulje na vatru, nađite rešenje za krizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala