- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Biser Bisere Turković: Još jedan pokušaj Bošnjaka da omalovaže Srbe u BiH

© PixabayMapa BiH
Mapa BiH  - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković ostaviće iza sebe pozamašnu Monografiju o spoljnoj politici BiH u kojoj nema Srba ali zato ima države BiH u vreme u koje nije postojala.
Ministarka inostranih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković napisala je na štetu Srba monografiju "Diplomatija 1992-2022", iako diplomatija BiH koju priznaju tri konstitutivna naroda nije postojala do izbora 1996. godine, ali to nije zasmetalo „šefu projekta“ da ovo antisrpsko deo plasira.

Pokušaj omalovažavanja Srba

Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara kaže da je u pitanju još jedan pokušaj dela Bošnjaka da dokažu da Srbi nisu bili deo države BiH, odnosno da je spoljna plitka BiH nastala kada su samo muslimani učestvovali u tadašnjoj politici, misleći da su oni naslednici Republike BiH iz SFRJ, a da RS nije postojala.
„A nisu jer Dejton je stigao 1995. godine i to je ključno. Šta će sve još biti u toj monografiji možemo samo da pretpostavimo. RS nije tada po njima postojala i nema šta da se meša i taj deo i da su oni legitimni naslednici Republike BiH iz SFRJ u koji su oni vodili spoljnu politiku,“ objašnjava naš sagovornik.

Laži i izmišljotine

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da, ukoliko neko želi da izradi monografiju o diplomatiji BiH, to može biti samo postdejtonski period i da za to treba formirati mješovitu komisiju koja bi odredila koji sadržaj se tu može naći. Dodik je istakao da je odluka ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković da pokrene izradu monografije dipomatije BiH od 1992. do 2022. godine, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, čista zloupotreba položaja.
Po rečima Kozomare, Dodik tu ništa ne može da učini, odnosno ne može da spreči objavljivanje takve monografije. Pitanje je da li ovakva monografija može da nam šteti?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala