- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Uništene privatne kuće nakon što je ukrajinska vojska granatirala selo Gorlovka u Donbasu - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinska artiljerija granatirala selo kod Kijeva, poginuli civili

Pratite nas
Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini. U Belgorodskoj oblasti dva ukrajinska helikoptera izvela su vazdušne udare zbog čega je u skladištu nafte izbio požar. Ukrajinske snage gađale su Gorlovku iz minobacača.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sve o dešavanjima u sredu pročitajte ovde.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:53 01.04.2022
Požar u skladištu nafte u Belgorodu je ugašen, saopštila je Sputnjiku pres-služba Ministarstva za vanredne situacije Rusije.
Kako je ranije saopšteno, požar je izbio usled vazdušnog napada dva ukrajinska helikoptera koji su ušli u vazdušni prostor Rusije na maloj visini. U požaru nema povređenih.
22:47 01.04.2022
22:45 01.04.2022
Velika Britanija i SAD dogovorile su se da nastave da vrše pritisak na Rusiju zbog njenih dejstava u Ukrajini, saopštila je ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras nakon telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.
„Dogovorili smo se da pritisak na Rusiju treba da se nastavi i radićemo zajedno kako bi eliminisali zavisnost od ruskih energenata“, napisala je Tras na Tviteru, dodajući da će Britanija i saveznici nastaviti da pružaju podršku Ukrajini.
21:46 01.04.2022
Ukrajina i dalje blokira preko 60 stranih brodova u svojim lukama koji ne mogu da isplove zbog pretnji granatiranja i visoke opasnosti od mina, rekao je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom, general-pukovnik Mihail Mizincev.
21:17 01.04.2022
Ukrajinska artiljerija granatirala selo kod Kijeva, poginuli civili
Ukrajinska artiljerija gađala je selo Nova Basanj kod Kijeva, poginuli su civili, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom, general-pukovnik Mihail Mizincev.
„U Kijevskoj oblasti jedinice Oružanih snaga Ukrajine dva i po sata su neprekidno gađale naseljeno mesto Nova Basanj što je dovelo do velikog broja žrtava među civilnim stanovništvom“, rekao je on.
Kako je precizirao, pucano je iz artiljerijskih sistema „Piona“ i „Giacint“ velikog kalibra.
20:55 01.04.2022
Ukrajinski neonacisti minirali hidroelektranu kod Nikolajeva
Ukrajinski militanti minirali su brane Aleksandrovske hidroelektrane (reka Južni Bug) u Nikolajevskoj oblasti i planiraju da ih dignu u vazduh, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.
Ukoliko realizuju te zločinačke akcije, u poplavljenoj zoni biće više od 10 naseljenih mesta i područje kod grada Voznesenska, precizirao je Mizincev.
20:54 01.04.2022
20:34 01.04.2022
Bugarska proglasila ruskog diplomatu za personu non grata
Bugarsko tužilaštvo saopštilo je da se ruski diplomata, „prvi sekretar“ ruske ambasade, bavio „obaveštajnim aktivnostima“. Ruska ambasada u Sofiji kasnije je potvrdila Sputnjiku da je bugarska strana proglasila personom non grata jednog službenika ruske ambasade.
„Istragom je utvrđeno da se lice, koje uživa diplomatski imunitet, bavilo neregularnim obaveštajnim aktivnostima u vidu prikupljanja informacija od nacionalnog značaja, verovatno u interesu druge zemlje. On je akreditovan kao 'prvi sekretar' u ambasadi Rusije“, navodi se u saopštenju glavnog tužilaštva.
Tužilaštvo tvrdi da izneti podaci svedoče o kršenju 41. člana Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.
Glavni tužilac Bugarske Ivan Gešev informisao je ministarku spoljnih poslova zemlje Teodoru Genčovsku o podacima „prikupljenim tokom istrage mogućeg prekršaja“. Pozvao je ministarku da preduzme mere u okviru kompetencija resora.
Oglasila se portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova koja je istakla da će ruska strana odgovoriti na potez Bugarske.
Ranije je šef bugarske državne agencije „Nacionalna bezbednost“ Plamen Tončev saopštio da će Bugarska uskoro proglasiti personama non grata nekoliko ruskih diplomata i da će ih proterati iz zemlje.
19:38 01.04.2022
19:10 01.04.2022
19:10 01.04.2022
19:07 01.04.2022
Prošle nedelje u DNR poginulo preko 250 ljudi
Od 25. do 31. marta u DNR je poginulo 186 vojnika i 82 civila. Povređeno je 758 vojnika i 360 civila, saopštio je ombudsman republike.
Kako se navodi, od 2014. godine u Donjeckoj Narodnoj Republici poginulo je 6.010 ljudi, uključujući 96 dece.
19:01 01.04.2022
Od početka specijalne vojne operacije uništena su 124 aviona i 82 helikoptera, 357 bespilotnih letelica, 1.854 tenka i druga oklopna vozila, 202 bacača raketa, 777 oruža poljske artiljerije i minobacača, kao i 1.772 specijalna vojna vozila.
19:01 01.04.2022
Uništena motorizovana četa ukrajinske vojske
Ruska vojska je preuzela kontrolu u naselju Urožajno u Donjeckoj oblasti, saopštio je portparol ruskog vojnog resora. Ruske snage su za dan napredovale osam kilometara.
„Uništena je ukrajinska motorizovana četa, ojačana tenkovskim vodom“, saopštio je general-major Igor konašenkov.
19:00 01.04.2022
Skladište nafte u Belgorodu nema veze sa ruskom vojskom
Dva jurišna ukrajinska helikoptera izvela su napad na civilni objekat u Belgorodu, saopštio je Konašenkov.
„Prvog aprila oko pet časova ujutru dva ukrajinska helikoptera Mi-24 na izuzetno maloj visini ušli su u vazdušni prostor Rusije. Ukrajinski helikopteri izveli su raketni napad na civilni objekat za skladištenje nafte koji se nalazi na periferiji Belgoroda“, rekao je general.
Po njegovim rečima, prilikom pogotka rakete, pojedini rezervoari su oštećeni i zapalili su se. Konašenkov je objasnio da je odatle snabdevan samo civilni transport, te da skladište nafte nema nikakve veze sa ruskim Oružanim snagama.
18:31 01.04.2022
Ruska vojska je visoko preciznim krstarećim raketama „Oniks“ obalskog raketnog kompleksa „Bastion“ uništila štab grupe ukrajinskih snaga u području naseljenog mesta Šahtjorsko, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.
Kako je rekao, uništeno je do 40 vojnika, pet jedinica oklopne tehnike i vozila različite namene.
Ruska sredstva PVO uništila su ukrajinski helikopter Mi-24 u području Huljajpolja, kao i četiri ukrajinske bespilotne letelice u područjima Novomihajlovska, Izjum i Harkov.
Prema rečima Konašenkova, operativno-taktička avijacija ruskih Oružanih snaga za dan je uništila 40 vojnih objekata Ukrajine, uključujući dva protivavionska raketna sistema „Buk-M1“ i jedan lansirni sistem „Osa“. Uništena su i 32 mesta sa vojnom tehnikom Oružanih snaga Ukrajine.
17:29 01.04.2022
16:52 01.04.2022
Razgovarali Putin i Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Kako prenose turski mediji, razgovor je trajao više od sat vremena.
Predsednik Turske je izrazio želju da organizuje sastanak lidera Rusije i Ukrajine.
„Rekavši da je za strane važno da deluju razumno i da održavaju dijalog, predsednik Erdogan je izjavio da Turska želi da kruniše svoje mirovne napore sastankom predsednika Rusije i Ukrajine“, saopštio je kabinet turskog lidera.
Takođe se navodi da su predsednici razgovarali o rezultatima sastanka delegacija Rusije i Ukrajine u Istanbulu.
„Erdogan je izjavio da pozitivan i konstruktivan sastanak rusko-ukrajinskih delegacija u Istanbulu uliva nadu da će doći do mira“, navodi se u saopštenju.
Nakon razgovora se oglasila i pres-služba Kremlja. Kako se navodi, ruski lider je zahvalio turskom kolegi za organizaciju sastanka Rusije i Ukrajine u Istanbulu. Precizirano je da su lideri razgovarali o humanitarnim pitanjima u kontekstu specijalne vojne operacije za zaštitu Donbasa.
Erdogan je zahvalio Putinu na pomoći koju je pružilo Ministarstvo odbrane Rusije u evakuaciji turskih građana i trgovačkih brodova iz zone borbenih dejstava.
Putin i Erdogan su se dogovorili da nastave kontakte.
15:37 01.04.2022
15:36 01.04.2022
Na ulicama Marijupolja čuje se intenzivna pucnjava, javlja dopisnik Sputnjika.
Kako kaže, pored streljačkog oružja, odjekuju pucnji iz ručnih bacača raketa i oruđa oklopnih vozila. Situacija u gradu i dalje je teška, stanovnici ne izlaze iz podruma i skloništa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala