- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Šri Lanka u haosu: Bez struje 13 sati dnevno, bolnice obustavljaju operacije

© AP Photo / Eranga JayawardenaŠri Lanka
Šri Lanka  - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
Pratite nas
Šri Lanka je najavila 13-časovno dnevno isključenje struje širom zemlje, a više bolnica obustavilo je rutinske operacije nakon što su ostali bez lekova za spasavanje, kako se ekonomska kriza na ostrvu produbljuje.
Južnoazijska zemlja od 22 miliona ljudi nalazi se u najgoroj ekonomskoj krizi od sticanja nezavisnosti 1948. godine, izazvanoj akutnim nedostatkom deviza za plaćanje čak i suštinskog uvoza. Državni regulator za električnu energiju saopštio je da produžava 10-časovno isključenje struje u sredu za još tri sata od četvrtka, čime se nameće 13-časovni prekid struje širom zemlje.
Ova ostrvska država u Indijskom okeanu bila je pod strogim režimom potrošnje električne energije od početka meseca jer nije bilo nafte za napajanje termalnih generatora.
Više od 40 odsto električne energije Šri Lanke proizvodi se iz hidroenergije, ali većina rezervoara je bila na rezervama jer nije bilo kiše, rekli su zvaničnici. Najmanje još dve bolnice su prijavile da su obustavile rutinske operacije jer im je nedostajalo vitalnih medicinskih zaliha, anestetika i hemikalija za obavljanje dijagnostičkih testova.
Najveća medicinska ustanova u zemlji, Nacionalna bolnica Šri Lanke u glavnom gradu, saopštila je da je takođe obustavila rutinske dijagnostičke testove.
Državni regulator za električnu energiju pozvao je više od milion državnih službenika da rade od kuće radi uštede goriva.
„Zahtevali smo od vlade da dozvoli javnom sektoru, koji ima oko 1,3 miliona zaposlenih, da radi od kuće u naredna dva dana kako bismo mogli bolje da upravljamo nestašicom goriva i struje“, rekao je Janaka Ratnaiake, predsednik javnih preduzeća Komisija Šri Lanke, prenosi Rojters.
Usred najgore ekonomske krize u zemlji u poslednjih nekoliko decenija, devizne rezerve su pale za 70 odsto u poslednje dve godine i do februara su se smanjile na 2,31 milijardu dolara, zbog čega se Šri Lanka bori sa uvozom osnovnih stvari, uključujući hranu i gorivo.
Dugotrajni prekidi struje u sredu su delimično uzrokovani nemogućnošću vlade da plati 52 miliona dolara za pošiljku dizela od 37.000 tona koja je čekala na istovar, rekao je Ratnajake.
„Nemamo mogućnost da to platimo“, rekao je on, upozoravajući na nova isključenja struje u naredna dva dana. “To je realnost.”
Kako bi potražio izlaz iz krize, ministar finansija Basil Rajapaksa planira da poseti Vašington u aprilu radi razgovora sa MMF-om. U proceni Fonda navodi se da Šri Lanka doživljava kombinovanu krizu platnog bilansa i državnog duga i da će joj biti neophodna “sveobuhvatna strategija” kako bi dug bio održiv. Ako Šri Lanka obezbedi program MMF-a, to bi bio njen 17. finansijski paket spasavanja od globalnog zajmodavca.

Protesti širom zemlje

Glavni prodavac goriva na Šri Lanki rekao je da u zemlji najmanje dva dana neće biti dizela, goriva koje se najčešće koristi za javni prevoz. Lokalni emiteri izvestili su o rasprostranjenim protestima širom zemlje tražeći gorivo za privatna vozila, koja se koriste i za javni prevoz.
Nije bilo izveštaja o nasilju, ali stotine vozača blokirale su glavne puteve u nekoliko gradova, dok je desetine demonstriralo ispred Centralne banke Šri Lanke u Kolombu zahtevajući smenu guvernera Adžita Kabraala.
Cene goriva su takođe više puta podizane, pri čemu su se troškovi benzina skoro udvostručili, a cene dizela porasle za 76 odsto od početka godine.
Kolombo je uveo opsežnu zabranu uvoza u martu 2020. kako bi uštedeo devize potrebne za servisiranje svog spoljnog duga od 51 milijarde dolara. Ali to je dovelo do široko rasprostranjene nestašice osnovnih dobara i naglog rasta cena. Vlada je saopštila da traži spas od Međunarodnog monetarnog fonda dok traži još zajmova od Indije i Kine.
Trenutni položaj Šri Lanke pogoršala je pandemija korone, koja je teško pogodila turizam. Mnogi ekonomisti takođe krive loše upravljanje vlade, uključujući smanjenje poreza i višegodišnje budžetske deficite, prenosi portal Bizlajf.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala