- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Peking će se za mir zalagati na svoj način“: Šta je Kina poručila Evropi na zajedničkom samitu

© AP Photo / Olivier MatthysSi Đinping i Ursula fon der Lajen
Si Đinping i Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
Pratite nas
Kineski predsednik Si Đinping rekao da bi Kina i EU trebalo da doprinesu stabilnosti u turbulentnom svetu, na danas održanom 23. samitu Evropske unije i Kine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Si je, u razgovoru sa predsednicima Evropske komisije i Evropskog saveta Ursulom fon der Lajen i Šarlom Mišelom putem video-linka rekao da se nada da EU može da formira svoj stav o Kini "nezavisno", prenela je kineska televizija CCTV.
Rojters dodaje da je Kina zabrinuta da će EU zauzeti čvršći spoljnopolitički stavu poput SAD i da je ranije pozivala Brisel da "isključi spoljno mešanje" iz svojih odnosa sa Kinom.
Si je takođe preneo evropskim liderima da obe strane više da komuniciraju kada je reč o najvažnijim pitanjima u njihovim biletarlnim odnosima i miru u svetu.
I kineski premijer Li Kećang preneo je liderima EU da će se Peking „na svoj način“ zalagati za mir u Ukrajini pošto je, kako prenosi Rojters, Brisel insistirao na uveravanjima da Kina neće snabdevati Rusiju oružjem niti joj pomagati da zaobiće zapadne sankcije.
On je rekao da se Kina protivi podeli blokova i zauzimanju strana.
Li je na samitu razgovorao sa Ursulom fon der Lajen i Šarlom Mišelom, kao i šefom diplomatije Žozepom Boreljom skoro dva sata putem video-linka.
Kineski premijer je liderima EU rekao da se Kina uvek zalaže za mir i pregovore i da je spremna da nastavi da igra konstruktivnu ulogu zajedno sa međunarodnom zajednicom, objavila je državna televizija CCTV.
Uoči početka samita, navode o planiranom pritisku političara EU na Kinu u vezi sa ukrajinskom krizom komentarisao je i portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan, ističući da Kina zadržava nezavisan stav o ukrajinskoj krizi.
"Što se tiče Ukrajine, Kina se pridržava nezavisne miroljubive spoljne politike i donosi sopstvene odluke na osnovu činjenica", rekao je portparol.
Džao smatra je da su zapadne zemlje trebale da raspuste NATO posle raspada Sovjetskog Saveza.
"Kao proizvod Hladnog rata, NATO je trebalo da bude raspušten nakon raspada SSSR-a", rekao je kineski diplomata.
Ponovio je da se Kina protivi jednostranim sankcijama jer, kako je ukazao, one nisu način da se reše problemi, već samo vode do novih.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala