- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

OMV: Odricanje od ruskog gasa nije moguće – posledice će biti ogromne

© AP Photo / Hans PunzZgrada austrijskog naftnog giganta OMV AG
Zgrada austrijskog naftnog giganta OMV AG - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
Pratite nas
Odricanje od ruskog gasa nije moguće, osim ako nismo spremni da živimo sa ogromnim posledicama, izjavio je direktor austrijske kompanije OMV Alfred Štern, komentarišući poziv na embargo na gas iz Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Nije moguće odreći se ruskog gasa, osim ako nismo spremni da se pomirimo sa velikim posledicama. Neke bi zemlje mogle da to urade, ali u Austriji to nije moguće ove godine. U teškoj smo situaciji, ne možemo da se jednostavno odreknemo ruskog gasa“, rekao je Šern za austrijski list „Prese“.

S obzirom da Austrija nema izlaz na more, ona nema ni pristup tečnom gasu, naveo je on.
„Bilo kakva diversifikacija bi značila povećanje investicija u veoma skupu infrastrukturu kako bi se došlo do skupljeg gasa. Odricanje od ruskog gasa ima svoju cenu i mora da nam to bude jasno“, dodao je on.
Komentarišući zahtev Rusije da se od 1. aprila ruski gas plaća u rubljama on je naveo da kompanija nema ugovor sa vladom već sa „Gaspromom“.
„Čekamo informaciju od ‘Gasproma’. Trenutno je naš ugovor u evrima i nema osnova za drugačije plaćanje“, zaključio je on.
Podsetimo, kao odgovor na zapadne sankcije protiv Rusije, uvedene zbog specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Vladimir Putin je 23. marta doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Naftna pumpa u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
RUSIJA
Austrija: Protivimo se embargu na ruski gas i naftu, to će oslabiti Zapad
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala