- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nemačkom hemijskom gigantu preti zatvaranje: BASF upozorava na dramatične posledice

CC0 / Pixabay / BASF
BASF - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
Pratite nas
Nemački multinacionalni hemijski gigant BASF upozorio je na dramatične posledice ako se prekine snabdevanje gasom iz Rusije, objavio je nemački list Frankfurter algemajne.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ako bi isporuke gasa bile prepolovljene, fabrika u Ludvigshafenu, najveća hemijska fabrika na svetu, koja zapošljava skoro 40.000 ljudi, morala bi da se zatvori, citira list Majkla Vasilijadisa, predsednika hemijskog sindikata i člana odbora u BASF-u.
"Ako bi snabdevanje gasom bilo manje od 50 odsto, kompanija više ne bi mogla stabilno da radi i morala bi da bude potpuno zatvorena", objasnio je Vasilijadis.
"Ako gubitak ruskog gasa ne bude nadoknađen, efekti na hemijsku industriju bili bi dramatični jer bi prekid koštao „stotine hiljada radnih mesta u relativno kratkom vremenskom periodu“ i uticao na snabdevanje", rekao je on.
Izvršni direktor BASF-a Martin Brudermiler rekao je ranije da ne postoji način da se ruski gas zameni u kratkom roku, ali grupa intenzivno radi na smanjenju zavisnosti od gasa.
U izveštaju Frankfurter Algemajne ističe se da hemijska industrija ne može da funkcioniše bez nafte i gasa, a bez tog sektora privreda staje, jer se ljudi u svom svakodnevnom životu u velikoj meri oslanjaju na nju.
Petrohemijski proizvodi čine 20% odeće, 40% kozmetičkih proizvoda i čak 35% lekova, neophodnih u kućnoj apoteci većine porodica.
EU dobija oko 40% prirodnog gasa iz Rusije. Nakon ruske vojne operacije u Ukrajini, EU je najavila da će smanjiti svoju zavisnost od ruske energije, ove godine za dve trećine a do 2030. godine u potpunosti, zamenjujući je isporukama od drugih dobavljača i obnovljivih izvora energije.
Nemačka vlada je nedavno sklopila gasni sporazum sa Katarom. Međutim, Katar, koji je jedan od tri najveća izvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) u svetu, istakao je prošle nedelje da nijedan dobavljač nije u mogućnosti da u kratkom roku u potpunosti zameni ruski gas u Evropi, prenosi RT.
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o trgovini gasom sa "neprijateljskim državama" koji je danas stupio na snagu. Kako bi kupili ruski prirodni gas, potrebno je da otvore račune u rubljama u „Gasprombanci“.
Brisel je odbacio zahtev Moskve za plaćanje u rubljama.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala