- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ danas zvanično šalje informaciju kompanijama o novom načinu plaćanja gasa u rubljama

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaObjekti gasovoda „Jamal-Evropa“ u Poljskoj
Objekti gasovoda „Jamal-Evropa“ u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
Pratite nas
„Gasprom“ će danas zvanično poslati informaciju kompanijama o novom načinu plaćanja gasa u rubljama, naveli su u kompaniji .
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Izvoz „Gasproma“ za period januar-mart 2022. godine se smanjio za 27,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 38,5 milijardi kubnih metara, ali se u martu povećao izvoz u devet evropskih zemalja.
„U martu se izvoz, u odnosu na isti period prošle godine, povećao u devet evropskih zemalja, uključujući Italiju, Poljsku, Grčku, Bugarsku, Hrvatsku, kao i Tursku“, navodi se u saopštenju na Telegramu kompanije.
Kompanija je za prva tri meseca ove godine ispumpala 135 milijardi kubnih metara gasa, što predstavlja istu količinu kao i prošle godine. Međutim, isporuke gasa u Rusiji su se smanjile za 4,3 odsto (na 4,2 milijarde kubnih metara), što se povezuje sa toplim vremenom u februaru, dok su isporuke u martu bile na istom nivou kao prošle godine.

„Gasprom“ isporučuje gas u skladu sa zahtevima; Cene gasa u Evropi premašile 1.500 dolara

„Gasprom“ isporučuje gas preko Ukrajine u skladu sa zahtevima kupaca, što na današnji dan iznosi 108,4 miliona kubnih metara, saopštila je kompanija. Cena gasa u Evropi danas je premašila 1.500 dolara za 1.000 kubnih metara, pokazuju podaci sa londonske ICE berze.
Ugovorne obaveze „Gasproma“ za tranzit gasa preko Ukrajine za 2022. godine iznosi 40 milijardi kubnih metara ili oko 109,6 miliona kubnih metara dnevno.
Vrednost majskih fjučersa prema indeksu najlikvidnijeg TTF čvorišta u Holandiji premašila je 1.522 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.
Cena gasa se od početka trgovine uvećala za 4,5 odsto.
Takođe, „Gasprom“ je 1. aprila na dodatnoj aukciji rezervisao deo kapaciteta gasovoda „Jamal-Evropa“ za tranzit gasa preko Poljske, pokazuju podaci aukcije na platformi „GSA Platform“.
Kompanija je tokom noći rezervisala 235.000 kubnih metara gasa na sat tranzitnog kapaciteta od ponuđenih 3,7 miliona (nešto više od šest odsto ponude). „Gasprom“ će moći da iskoristi ovu zapreminu od šest sati po srednjeevropskom vremenu 1. aprila do šest sati po srednjeevropskom vremenu 2.aprila. Na redovnoj aukciji, koja je održana tokom večeri 31. marta, kompanija nije rezervisala gasovod.
Podsetimo, „Gasprom“ je obnovio isporuke preko gasovoda „Jamal-Evropa“ 29. marta posle dvonedeljnog prekida.
Što se tiče ukrajinske maršrute, tranzit gasa se od kraja februara održava na nivou ugovornih obaveza „Gasproma“ za ovu godinu, što iznosi 109,6 miliona kubnih metara. Prema informacijama na sajtu „Operatora GTS Ukrajine“, ruski zahtevi za pumpanje gasa kroz stanice „Sudža“ i „Sohranovka“ na današnji dan iznose 107,6 miliona kubnih metara.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o trgovini gasom sa "neprijateljskim državama" koji je danas stupio na snagu. Kako bi kupili ruski prirodni gas, potrebno je da otvore račune u rubljama u „Gasprombanci“.
Nalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
RUSIJA
Od danas na snazi nov način plaćanja gasa za „neprijateljske zemlje“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala