- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Filmu „Strahinja Banović“ još dve nagrade

© Foto : Maja MedićStrahinja Banović
Strahinja Banović - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
Pratite nas
Na Festivalu evropskog filma u Parizu film Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“ osvojio je dve nagrade: specijalno priznanje glavnog žirija i nagradu „Luna“ za najbolji film, koju dodeljuje mladi žiri.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U obralozežnju žirija posebno je istaknuta originalnost filma.
„Reditelj nikad ne koristi uobičajena sredstva i nikada ne upada u patetiku, što bi bilo lako, imajući u vidu temu. Njegov postupak, blizak naturalizmu, pokušava da pronađe istinu između globalnog dešavanja migrantske krize i intimne ljubavne drame. Film postiže čak i veći zamah, osavremenjavajući srpsku srednjovekovnu pesmu 'Banović Strahinja', putujući na taj način i kroz vreme, dok se Strahinja kreće kroz prostor“.
Žiri navodi da je tema filma ukorenjena istovremeno u realnosti i epu, a njegova iskrena, tragična i snažna ljubavna priča čini „Strahinju Banovića“ važnim delom, humanim i snažnim.
Reditelj Stefan Arsenijević - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Junaci 21. veka: Ima li među nama Strahinjića Bana? / video /
Podsećamo, film je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film. Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.
Stefan Arsenijević i Itan Houk na dodeli nagrade - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
Gran pri u Karlovim Varima za film "Strahinja Banović" /foto/
Takođe, „Strahinja Banović“ je do sada učestvovao i na još preko 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta, a do sada je osvojio ukupno 11 festivalskih nagrada.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala