- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija povlači posmatrače iz misije OEBS-a u Ukrajini i zahteva njeno gašenje

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaOEBS u Donjecku
OEBS u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Rusija će povući svoje službenike iz Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Rusija će obavestiti kadrovsku službu Sekretarijata OEBS-a o povlačenju svih svojih službenika iz Specijalne posmatračke misije zbog isteka mandata misije i prestanka realizacije njenih zadataka. Ne vidimo potrebu za daljim konsultacijama o promeni mandata ili prebacivanju misije u 'administrativni režim'“, rekao je Lukaševič.
Po njegovim rečima, ruske stručnjake su jednostavno potiskivali iz Specijalne posmatračke misije OEBS-a, iako je Rusija uplaćivala mnogo novca.
„Kako se Specijalna posmatračka misija OEBS-a širila, tako se smanjivao broj ruskih predstavnika. Bilo ih je oko 40... Do kraja 2021. godine dobili smo samo 28 mesta. Dakle naše stručnjake su jednostavno istisnuli“, istakao je Lukaševič.
„Mogu vam reći da Rusija plaća mnogo novca, barem je plaćala, za rad Specijalne posmatračke misije – preko dva miliona evra godišnje“, precizirao je stalni predstavnik Rusije.
Rusija poziva OEBS da podnese nacrt zakona o izdvajanju resursa neophodnih za gašenje Specijalne posmatračke misije u Ukrajini i potpuno obustavljanje njenih administrativnih aktivnosti u razumnom roku.

OEBS zatvarao oči na rusofobiju

Lukaševič je naglasio da misija OEBS-a u Ukrajini uporno nije primećivala rusofobiju u Ukrajini i agresivnu ukrajinsku nacionalističku ideju.
„Nisu nazivali stvari pravim imenom. Neonacistički marševi sa ksenofobičnim parolama i bakljama kvalifikovane su kao 'patriotske akcije' ili događaji 'sa patriotskim obeležjima'. Činjenice koje nisu odgovarale Kijevu ili Oružanim snagama Ukrajine često su retuširane ili su skrivane od očiju široke javnosti u zatvorenim izveštajima, dok su bilo kakve uslovne 'greške' predstavnika Donbasa analizirane 'pod mikroskopom'“, primetio je Lukaševič.
Po njegovim rečima, do danas nema odgovora na pitanje zašto misija OEBS-a u Ukrajini nije saopštila da su njena oklopna vozila krajem februara predata na korišćenje neonacističkoj oružanoj formaciji „Azov“ (protiv njihovih boraca u Rusiji je pokrenut krivični postupak) u Marijupolju.

Oglasio se OEBS

Kako je saopštio aktuelni predsednik OEBS-a, ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau, nisu uspeli da produže mandat Specijalne posmatračke misije OEBS-a zbog stava Rusije. On je izrazio žaljenje zbog odsustva konsenzusa po pitanju produženja mandata misije OEBS-a u Ukrajini.
Misije Nemačke i Francuske pri OEBS-u takođe žale jer je Rusija odbila da produži mandat misije u Ukrajini.

„Poljsko predstavništvo u OEBS-u saopštilo je da jedna država-učesnica, Rusija, odbija da produži mandat međunarodne posmatračke misije u Ukrajini“, saopštila je nemačka misija na Tviteru.

Rau je istakao da će poljsko predstavništvo nastaviti konsultacije sa zemljama-učesnicama u vezi buduće uloge i prisustva OEBS-a u Ukrajini.
Mandat misije produžavan je od 2014. godine na godinu dana. Trenutni mandat ističe u ponoć 31. marta 2022. godine u ponoć.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala