- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rađa se novi finansijski poredak: Može li Amerika da spreči pad dolara

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNovčanice od 100 dolara i jedna rublja
Novčanice od 100 dolara i jedna rublja - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Rat sankcijama posle njihovog nametanja od strane Zapada Rusiji samo će ubrzati dalje slabljenje dolara i omogućiti rađanje novog monetarnog poretka, ali da li će to odmah značiti i potpuni raskid sa globalnim finansijskim sistemom kakav smo do sada znali teško je reći. Neće se Amerika tako lako odreći velike poluge moći što je do sada bio dolar.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Zaobilaženje plaćanja u dolarima i evrima nametnuto sankcijama Zapada i rusko iznalaženje drugih rešenja, ukoliko ovakva situacija potraje, nema dileme da će značiti veliki gubitak na strani Amerike, kao i Evropske unije. Ona ne ide u prilog zapadnom finansijskom sistemu, ocenio je za Sputnjik ekonomista Ivan Nikolić, direktor u Ekonomskom institutu.
Sankcije koje su isključile Rusiju sa zapadnog finansijskog tržišta i njen odgovor na to sve je jasnije izbacio na videlo mogućnost raskida sa dominacijom dolara, a potom i evra kao najjače dve valute među pet u korpi valuta međunarodnih finansijskih institucija.
Posle najava razgovora zvaničnika Kine i Saudijske Arabije o međusobnim plaćanjima, pre svega saudijske nafte u juanima, ali i najava Rusije i Indije u međusobnim plaćanjima u nacionalnim valutama, to je pitanje koje se sve više pominje.

Rađanje novog finansijskog sistema

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da dosadašnji finansijski sistem neće opstati i da nastupa era regionalnih valuta. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov je bio još konkretniji:
„Smatram da će zemlje BRIKS-a, koje čine skoro polovinu svetske populacije i značajan deo svetskog BDP-a, biti jedna od okosnica novog svetskog poretka koji se formira.“
Nikolić ističe da je ovaj trenutak sticajem okolnosti proizveo ono što je bio plan ili okvir o kome su već dugo razmišljale Kina i Rusija, ali nisu preduzimale konkretne korake.
„Videćemo kako će se stvari odvijati. Neko ovo posmatra kao preokret koji će značiti lom onoga što smo do sada imali. Ja na to više gledam kao nešto bržu evoluciju onoga što smo do sada imali. Samo se u suštini u ovom trenutku ubrzava onaj tok koji je postojao. Dolar je neminovno slabio ne samo poslednjih godina, već od devedesetih je jasno slabio i gubio na značajnosti“, kaže Nikolić.
Ako bi se nastavilo sa takvim tendencijama onda bi to, kako smatra, moglo da bude buduća realnost, a onda to naravno neizostavno menja ovaj globalni finansijski poredak gde imamo dolar kao najjaču valutu.

Okretanje Rusije od dolara i evra

„U ovom trenutku zaista postoje izgledi da se Rusija ozbiljno okrene istoku, odnosno prema Kini i da preko njihove platforme za plaćanje izbaci u prvi plan omogući značajniji ponder juanu kao mnogo jačem sredstvu plaćanja u svetu i značajnijoj valuti“, kaže naš sagovornik.
Da li će to značajnije potkopati globalnu pozivciju koju ima dolar zavisiće, kaže, od istrajavanja Zapada u tom kažnjavanju Rusije.
Komentarišući to što zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) nisu podržale sankcije Zapada, on vidi kao dodatan problem za njih.
„To jeste najveće ograničenje i najbolniji momenat Zapada, jer sankcije na srednji rok potpuno besmislene u ovom obliku kada ih u suštini ne prihvata ni cela EU. To što ih podržavaju Britanija, SAD, Japan, Južna Koreja, Kanada i Australija. To je jako malo“, kaže ovaj ekonomista koji smatra da one Rusiju ne pogađaju toliko bolno koliko je Zapad zamislio da će se neposredno odraziti na rusku ekonomiju.

BRIKS odavno razmatra valutu za međusobna plaćanja

On podseća da na samitima zemalja BRIKS-a i sastancima na najvišem nivou Rusije, Kine, Indije, uvek je na dnevnom redu pitanje monetarne politike, odnosno valute u kojoj će se obavljati transakcije. Ovo je, smatra on, povod za konkretizaciju toga.
Kao što se videlo iz reakcija lidera zemalja Zapada i sama najava ovakvih dešavanja je, kako napominje, bila neverovatna i nešto što o čemu se ni u mašti nije razmišljalo kao mogućnosti.
„Ovo je najava neke promene. Nisam siguran da će stvari ići tako brzo, ali pre svega Kina je dobila šansu, sa njihovom strateškom zamisli internacionalizacije juana, preko noći, neočekivano, otvorena su im vrata, dobili su mogućnost. Videćemo da li će je iskoristiti“, kaže Nikolić.
On ističe da nije sklon tome da sadašnju situaciju posmatra kao lom preko noći dosadašnjeg sistema, već na to gleda kao na evoluciju onoga što smo do sada imali.
„Samo se u suštini u ovom trenutku ubrzava onaj tok koji je postojao. Dolar je neminovno slabio ne samo poslednjih godina, već od devedesetih je jasno slabio i gubio na značajnosti", kaže on.
Uostalom i zbog toga što je sadašnji status dolara u međunarodnim transakcijama za Ameriku velika poluga moći koje se ona neće tako lako odreći. Izvesno je da kraj ere dolara znači i kraj američke hegemonije i unipolarnog sveta kakav smo do sada poznavali. I koliko god da je to neminovnost, SAD će se potruditi da to spreče.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala