Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Milica Đurđević: Rusija bi preživela ako bi joj Srbija uvela sankcije, mi ne bismo /video/

© SputnikMilica Đurđević Stamenkovski
Milica Đurđević Stamenkovski - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Ukoliko bi Srbija uvela sankcije Rusiji bili bismo potpuno bačeni na kolena i nikada se ne bismo našli u težoj poziciji. A s obzirom da Moskva ima izuzetne odnose sa Pekingom i da je Peking danas uz Moskvu, mi bismo se na takav način potpuno izolovali, stavili na milost i nemilost Brisela i Vašingtona, kaže Milica Đurđević Stamenkovski.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Predsednički kandidat srpske stranke Zavetnici, Đurđević Stamenkovski upozorava u intervjuu za Sputnjik da postoje opravdane sumnje da će se pritisci Srbiju da uvede sankcije Rusiji intenzivirati nakon izbora, ističući da je baš zato važno da u parlamentu i institucijama budu prisutne državotvorne snage koje će, kako kaže, uspostaviti jednu vrstu ravnoteže u državi.
- Rusija bi preživela uvođenje sankcija ali mi ne bismo preživeli i to bi se odrazilo na više koloseka.
Aktuelna vlast kaže da neće uvoditi sankcije Rusiji...
- Ne govorim da je takav scenario moguć nego da postoji opravdani strah ili slutnja da bi tako nešto moglo da se dogodi. Mislim da je jako važno da upravo državotvorne snage budu garancija i čvrsta brana da se takav scenario neće dogoditi. To je bio i jedan od motiva za naš ulazak u predizbornu trku, da pružimo temelj oko kog će se sabirati ljudi koji se tome protive.
Što se tiče sankcija Rusiji, ukoliko bismo tako nešto uradili ili se na bilo koji način svrstavali na stranu NATO, mislim da bismo narušili pre svega naš moralni karakter. Slažem se da su interesi važni, ali to ne znači da treba da poništite nešto što su vrednosni postulati našeg naroda.
Napisali ste knjigu „Kako vratiti KiM“. Kako da rešimo to pitanje a da ne uđemo u sukob sa Zapadom?
- Mi smo sve vreme u sukobu sa Zapadom, od 1991. godine, samo je menjao forme i samo smo u različitim etapama različito postupali - poslednjih decenija je praksa da podležemo pritiscima. Razumem da srpska pozicija nije laka ali ne razumem da svaki put kad se ti pritisci jave uveravamo sebe da su njihovi interesi, naši interesi i da će oni sigurno da se smiluju – otprilike, samo će još ovaj put da nas tuku, istrpite.
Šta biste Vi uradili?
- Ne možemo sami da rešavamo pitanje KiM. Ne možemo da vršimo reintegraciju bez podrške velikih sila, pre svega RF i Kine. Pre početka ukrajinske krize posetila sam Belorusiju i Rusiju, a u Moskvi razgovarala s predstavnicima Dume i predložila da se Rusija uključi u pregovore o KiM.
Rusi uvek kažu - spremni smo da se odazovemo na poziv Srbije.
- To su i meni rekli. Zanimalo me da ukoliko Zavetnici zajedno sa državotvornim snagama preuzme odgovornost da li bi se Rusija odazvala takvom pozivu. Odgovor je – da. Da li će Zapad da se ljuti? Hoće. A da li mi stalno treba da vodimo politiku po principu – ljutiće se Zapad. I koliko smo sporazuma potpisali a da li su za mrvicu otupeli svoju oštricu prema nama? Nisu. Šta je suština? Brani svoje interese i zadaj lestvice više od onog što si nameravao ukoliko hoćeš bolju pregovaračku poziciju. Ukoliko mi građani daju poverenje, prvo što ću uraditi sazvaću i objediniti sve ljude koji su čitav vek proveli boreći se za srpsko pitanje na KiM, iz različitih sfera, bez obzira na stranačku opredeljenost.
Kažete, objedinićete. Ali činjenica je da niste uspeli da se objedinite s partijama desne orijentacije i postignete dogovor o zajedničkim kandidatu.
- Potpuno je drugačija forma mene kao predsednika političke stranke i sutra kad to ne bih bila jer smatram da predsednik republike ne treba da bude na partijskoj funkciji. Znam da bih uspostavila to jedinstvo u tom timu za KiM jer znam koga bih zvala.
Sastajali ste se s predstavnicima drugih desno orijentisanih stranaka i niste uspeli da se dogovorite.
- Mi nismo insistirali da se uspostavi taj blok iz prostog razloga što u neke nismo imali poverenje. Iz tih razloga smatram da je najkorektnije bilo da nastupamo samostalno. Svima njima želim da ostvare što bolji rezultat i da imamo jednu vrstu saradnje u parlamentu.
Za kakve postizborne koalicije ste otvoreni? Da li je to možda i SNS?
- Ta stranka nije na našem spisku. Da li ćemo biti vlast ili opozicija zavisi pre svega od toga kakav će biti naš rezultat i geopolitičke prilike. Ukoliko dođe do nekog problematizovanja političkih prilika naravno da ćemo preuzeti odgovornost i dati doprinos u nekoj eventualnoj vladi nacionalnog jedinstva. Ali nema paktrianja u smislu da ćemo biti ikebana bez uticaja na pol procese.
Da li biste ako neko drugi iz opozicije uđe u drugi krug predsedničkih izbora njemu pružili podršku?
- Apsolutno ne. Ne delim političku scenu na to ko je na vlasti a ko u opziciji nego na osnovu toga ko kakve stavove zastupa. Neretko se moj program više podudara sa stankama na vlasti nego sa onim koji su u opoziciji. Šta god se bude dešavalo, naši principi će za nas biti sveto pismo.
Šta god da se desi, šta je ono što vi građanima Srbije možete da kažete?
- Šta god desi što se već nije desilo – a vlast je rekla da su pritisci usmereni ka tome da EU preti da ako ne uvedemo sankcije Rusiji neće biti puta ka EU - ako je to cena, ja sam spremna da je platim. Ne može me neko ucenjivati evropskim integracijama, nečim što ne postoji. Srbija nikad neće postati članica EU pa se pitamo da li nas ucenjuju šarenim lažama. Šta god da se desi, zaštitiću sigurnost građana ukoliko dođe do bilo kakve eskalacije ali ću odgovornom i državotvornom politikom nastojati da se takav scenario nikad ne dogodi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala