- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kako su izbori u Srbiji izazvali politički haos u Hrvatskoj

© AP Photo / Darko BandićHrvatski parlament
Hrvatski parlament - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Izbori u Srbiji izazvali su pravi politički haos u Hrvatskoj. Na suprotstavljenim stranama našli su se hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova i ambasador u Srbiji Hidajet Biščević, koga kritikuju i poslanici opozicije u hrvatskom Saboru.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske pozvalo je Hrvate u Srbiji da na izborima u nedelju 3. aprila glasaju za listu na kojoj je istaknut kandidat Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, a koja je, kako navode, „dobila punu podršku legitimnih političkih predstavnika okupljenih u Hrvatskom nacionalnom veću u Srbiji i predvođenih predsednicom Jasnom Vojnić“.
Tomislav Žigmanov - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Tomislav Žigmanov
Međutim, već neko vreme u hrvatskim medijima vodi se pravi rat između Žigmanova i hrvatskog ambasadora u Srbiji Hidajeta Biščevića.
Sve je počelo posle ulaska DSHV u koaliciju sa strankama Rusina i Ukrajinaca u Vojvodini, a tu izbornu listu podržala je i LSV Nenada Čanka. Međutim, u toj koaliciji nije druga hrvatska stranka u Srbiji, Demokratska zajednica Hrvata (DZH).
Žigmanov tvrdi, kako prenose hrvatski mediji, da ambasador Biščević podržava DZH.
Biščević je u autorskom tekstu u Večernjem listu optužio Žigmanova za „koketiranje sa opskurnim srpskim strankama koje izjednačavaju „Oluju“ i Srebrenicu“, „ego-etnobiznis“, da „upropaštava priliku da hrvatski predstavnici budu uključeni u izvršnu vlast Srbije na državnom i lokalnom nivou“, te da pokušava da „zaradi na zavadama sa Beogradom“....
© Foto : Youtube/FAR TV/PrintscreenHidajet Biščević, ambasador Hrvatske u Srbiji
Hidajet Biščević, ambasador Hrvatske u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Hidajet Biščević, ambasador Hrvatske u Srbiji
Žigmanov je odgovorio kako je „Biščević napisao paškvilu još neviđenu u istoriji diplomatije“.
„Biščević se na ovaj način umešao u poslove u državi u kojoj je ambasador, a još na temelju lažnih informacija“, rekao je Žigmanov za hrvatske medije.
U sukob su se uključili i opozicioni poslanici u Saboru Miro Bulj (Most) i Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti).
Bulj je, kako prenosi Jutarnji list, nazvao ponašanje hrvatskog ambasadora u Srbiji „više nego skandaloznim“.
„Biščević maltretira hrvatske političke predstavnike, očito po nalogu šefa diplomatije i premijera“, rekao je Bulj u Saboru i dodao da Biščević „maltretira čoveka koji se usprotivio režimu Aleksandra Vučića“.
Pavliček ambasadora Biščevića proziva da „radi na daljem mrvljenju hrvatskog nacionalnog korpusa“, da se „bavi napadima na aktuelne predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji, prvenstveno na Tomislava Žigmanova“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala