Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ivica Dačić: Nema sankcija protiv Rusije ni posle izbora — vojnu neutralnost staviti u Ustav /video/

Ivica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Srbija ni nakon 3. aprila neće uvesti sankcije Ruskoj federaciji jer to nije u interesu naše države, kaže za Sputnjik predsednik Skupštine u odlazećem mandatu Ivica Dačić koji dodaje da mi nismo zemlja koja rešava svetske probleme.
Lider SPS i kandidat za premijera ispred te stranke, koji je do nedavno bio i ministar inostranih poslova, kaže da teško može sa strane da se ocenjuje šta treba da sadrži mirovni sporazum Rusije i Ukrajine.
„Mislim da je o svemu što se dešava moglo da se razgovara i pre izbijanja sukoba. Rusija je sve vreme na to i upozoravala i davala određene predloge koji bi jačali bezbednosno poverenje ali su to sve zapadne zemlje brzo i neodgovorno odbile“.
Dačić smatra da je glavno da dođe do prekida sukoba ali i do ispunjenja obećanja da Ukrajina neće biti članica NATO kao ni nuklearna zemlja. On kaže da Srbija ne treba da se obazire na pretnje koje stižu sa Zapada povodom našeg prijateljstva sa Ruskom federacijom, a pogotovo ne od onih koji su izvršili agresiju 1999. godine. Srbija je vojno neutralna zemlja što bi trebalo da piše i u Ustavu. NATO agresori su, kako kaže, ratni zločinci koji će stati pred već nekim sudom – domaćim, stranim ili Božjim.

Prioritet Srbije je da ne uvede sankcije Rusiji

Na pitanje šta je rezultat balansiranja Srbije, jer smo dva puta u Ujedinjenim nacijama stali na stranu Ukrajine i zapada, ali nismo uveli sankcije Rusiji, Dačić kaže da je današnji prioritet da se ne uvode sankcije Ruskoj federaciji:
„Sve ostalo je procena Ministarstva spoljnih poslova i mislim da će sadašnji stav biti zadržan do kraja. Rusija je u specifičnom položaju, jer je prijatelj koji ima najveći kapacitet da nam pomogne ulažući veto u UN. Da neko postavi pitanje članstva tzv. Kosova u UN, Rusija bi uložila veto. Ako bismo im mi uveli sankcije, ne bismo ih oštetili. Preživeli su oni sankcije Crne Gore, pa bi i naše ali je pitanje šta ćemo onda mi? Zvaničnici u Moskvi bi se naljutili, a tzv. Kosovo bi postalo članica UN,“ objasnio je on.

Srbija nema drugog velikog prijatelja osim Rusije

Dačić odbacuje optužbe opozicije da će se državna politika promeniti nakon 3. aprila i opštih izbora. Umesto toga on poziva političke rivaleda se izjasne oko ključnih ciljeva – pitanja nezavisnosti Kosova i Metohije, ulaska u NATO ili vojne neutralnosti, očuvanje Republike Srpske i o odnosu prema prijateljima Srbije kao što su Rusija i Kina. Naš sagovornik navodi da većina opozicionih stranaka o ovome ne sme da se izjasni upravo da se ne bi zamerali zapadnim mentorima.
„Bilo bi korisno eliminisati pitanje ljubavi prema Rusiji ili strah od Zapada i nadalje razgovarati samo o interesima Srbije. Razumeo bih da imamo novog velikog prijatelja ali ga ne vidim,“ rekao je Dačić.

O NIS-u odlučuju i Beograd i Moskva

Zbog sankcija EU prema Rusiji kompanija JANAF-a, operater naftovoda koji kroz Hrvatsku isporučuje sirovinu za Naftnu industriju Srbije, mogla bi od sredine maja da prekine isporuku sirove nafte. Na pitanje, šta to znači za NIS, odnosno za Srbiju, Dačić kaže da je svestan da je ovo samo jedan primer kako će naša država biti žrtva zapadnih sankcija.
„Moraju se tražiti održiva rešenja, a među njima je i pitanje najboljeg modela za vlasništvo koje ne bi potpadalo pod sankcije. Ne znam koji je to model ali bi trebalo da bude rezultat dogovora Beograda i Moskve. Kako je reč o vitalnoj državnoj kompaniji ne smemo da dozvolimo da ona prestane sa radom,” naglasio je naš sagovornik.

Cilj izbora za SPS je premijerska funkcija

Dačić kaže da na izborima 3. aprila očekuje veći broj glasova nego na prethodnim na kojima su osvojili 10 odsto. Ne brine ga to što je njegova stranka odlučila da podrži Aleksandra Vučića za predsedničkog kandidata i dodaje da je sa Srpskom naprednom strankom imao odličnu saradnju.
„Podržali smo Vučića kako bi pobedio u prvom izbornom krugu, a cilj SPS je da dobijemo što više mesta u Vladi i premijersku poziciju. Sa naprednjacima je nakon izbora već dogovoren nastavak koalicije, a u Parlamentu očekujem između 150 i 170 poslanika,“ rekao je on.
Naš sagovornik ne vidi ni jednu opozicionu stranku koja bi eventualno mogla da postane deo buduće parlamentarne većine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala