- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Italijanski premijer: Putin mi je rekao da još nema uslova za prekid vatre u Ukrajini

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaPremijer Italije Mario Dragi
Premijer Italije Mario Dragi - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je da mu je u telefonskom razgovoru predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da još nije došlo vreme da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Izrazio sam uverenje da je za razvezivanje nekih od glavnih ‘čvorova’ neophodan sastanak sa predsednikom Zelenskim koji, štaviše, to traži skoro od početka rata. Odgovor je bio: još nije došlo vreme, potreban je napredak pregovarača“, istakao je Dragi.

„Pitao sam ga kada i da li je predviđen prekid vatre. Rekao sam da je sada najvažnije da se pokaže da postoji želja za mirom, čak i ako se radi o kratkom prekidu vatre. ‘Još nisu sazreli uslovi’. Međutim, zatim je otvoren humanitarni koridor u Marijupolju“, ispričao je premijer.
Prema njegovim rečima, predsednik Rusije mu je takođe rekao da su napravljeni „mali koraci napred u pregovorima“.
„I zaista su se stavovi približili strana po mnogim pitanjima“, dodao je on.
Dragi je takođe naglasio da se u vezi sa najnovijim dešavanjima u Ukrajini pre svega mora govoriti o činjenicama i napomenuo da u ovom trenutku još uvek postoji „mnogo skepticizma i opreza.
Prema njegovim rečima, Moskva i Kijev su tražili od Rima da bude garant bezbednosti i mira u Ukrajini.
„Još je rano za utvrđivanje sadržaja ovih garancija, jer će zavisiti od pregovora između Rusije i Ukrajine. Možda će biti garancije koje će obezbeđivati uslove pregovora: to je mir, vid neutralnosti o kojoj Ukrajina treba da razgovara, status regiona Donbasa, zakoni koji će potvrditi taj status. Pozitivno je to što su od Italije tražili da bude garant i Rusija i Ukrajina“, istakao je on.
Premijer je dodao da je predlog sa ruske strane primljen u sredu.

O plaćanju gasa u rubljama

Italijanski premijer dodao je da mu je ruski predsednik govorio i o nastavku ugovora o isporuci ruskog gasa u evrima i dolarima.
„Preneću reči predsednika Putina. Ugovori nastavljaju da funkcionišu, evropske kompanije će nastaviti da plaćaju u evrima ili dolarima“, rekao je on u Rimu na konferenciji za strane novinare.
Prema njegovim rečima, od Putina je dobio opširno objašnjenje kako da zadrži plaćanja u evrima za kompanije, s obzirom na nameru ruskih vlasti da pređu na plaćanje u rubljama.
„Koliko sam shvatio, možda grešim, prebacivanje plaćanja iz evra i dolara u rublje unutrašnje pitanje Rusije“, konstatovao je premijer.
Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je ranije Centralnoj banci, „Gaspromu“ i Vladi da organizuju obračunavanje za gas u rubljama sa zemljama EU i drugim zemljama koje su uvele restriktivne mere. Obim ponude, cene i principi određivanja cena ostaće isti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala