- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Filmski festival u Kanu razmatra filmove Sokurova, Serebrenjikova i Zvjaginceva

© REUTERS / REGIS DUVIGNAUKanski festival
Kanski festival - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Pratite nas
Kanski filmski festival namerava da razmotri filmove Aleksandra Sokurova, Andreja Zvjaginceva i Kirila Serebrenjikova za učešće u glavnom takmičenju, bez obzira na međunarodnu političku situaciju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Čak i ako su snimljeni uz učešće državnih fondova, filmovi ovih eminentnih reditelja imaju šansu da uđu u program festivala.

Pored biografske drame „Žena Čajkovskog“ Kirila Serebrenikova o Antonini Miljukovoj, supruzi Petra Čajkovskog, selektori razmatraju i novi film Aleksandra Sokurova o događajima iz Drugog svetskog rata koji je snimljen u stilu bajke.
U razgovoru za „Ria novosti“ Sokurov je rekao da bu voleo da sa novim filmom učestvuje u glavnom takmičarkom programu festivala u Kanu.
„Verujemo da je naša filmska ekipa napravila ozbiljno delo, veoma značajno i veoma važno za naše vreme“, kaže Sokurov i dodaje da želi da se film prikazuje i u Rusiji i u inostranstvu.
Biblioteka - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
KULTURA
Ruska kultura je dobro čovečanstva, parče ljudskosti na koje svi imamo pravo
Tokom marta organizatori festivala u Kanu najavili su da ove godine neće primati zvanične delegacije iz Rusije, ali su nedavno naveli da je festival spreman da razmotri filmove Aleksandra Sokurova, Andreja Zvjaginceva i Kirila Serebrenjikova za učešće u glavnom takmičarskom programu, bez obzira na međunarodnu političku situaciju.
Sam Sokurov je primetio da ne zna zašto bi se bilo kakav izuzetak pravio zbog njega.
Podsetimo da su filmovi „Leto“ i „Petrovi u gripu“ Kirila Serebrenjikova bili su u konkurenciji za Zlatnu palmu 2018. i 2020. godine, kao i većina filmova Andreja Zvjaginceva, a njegovo poslednje ostvarenje „Bez ljubavi“ dobilo je nagradu žirija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala