- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sovjetski spomenici u Berlinu na udaru vandala: Ruska ambasada uputila notu nemačkom MIP-u /video/

© Foto : Javno vlasništvoMemorijal Tirgarten u Berlinu
Memorijal Tirgarten u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
Brojni sovjetski ratni spomenici u Berlinu našli su se na meti nepoznatih vandala, uključujući one u Treptov parku i u Tirgartenu, saopštila je pres-služba berlinske policije. Ambasada Rusije u Nemačkoj uputila je notu nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova u kojoj se ukazuje na neprihvatljivost skrnavljenja sovjetskih vojnih grobova i spomenika.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„U Tirgartenu su izložbeni tenkovi bili prekriveni ukrajinskim zastavama. Još uvek nemamo dodatne informacije. U Treptov parku spomenik je oštećen farbom“, rekao je portparol policije.

Kako kaže, materijali o incidentu u Tirgartenu biće prebačeni u berlinsko tužilaštvo. On je pojasnio da, uprkos odsustvu štete, nije isključena povreda Zakona iz člana „narušavanje mira pokojnika“.
S tim u vezi, ruska ambasada je saopštila da zahteva da se počinioci pronađu i privedu pravdi.
„Ogorčeni smo incidentom koji se desio u noći između 29. i 30. marta 2022. godine, tokom koje su sovjetski tenkovi, koji su deo arhitektonske kompozicije svetski poznatog memorijala u berlinskoj četvrti Tirgarten, bili prekriveni materijalima u bojama ukrajinske zastave. Taj incident smatramo skrnavljenjem spomenika sovjetskim vojnicima palim u borbama za oslobođenje Evrope od nacizma. Posledice te akcije operativno su eliminisane uz pomoć berlinske policije“, navodi se u saopštenju ambasade.
Polaganje venaca na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda i Spomenik crvenoarmejcu - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2020
Šojgu zahteva: Kazniti sve koji ruše spomenike sovjetskim vojnicima u inostranstvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala