- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinske trupe koristile sinagogu kao skladište /foto/

© Press-služba Minoboronы RFRaketni sistem "Iskander" tokom gađanja objekata vojne infrastrukture Oružanih snaga Ukrajine
Raketni sistem Iskander tokom gađanja objekata vojne infrastrukture Oružanih snaga Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
Ukrajinska strana koristila je sinagogu u Umanju kao mesto zbora nacionalističkih formacija i skladište oružja i municije, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Na fotografijama snimljenim 21. marta, odnosno dan posle govora (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog u Knesetu, zabeleženo je formiranje dve kolone sa nacionalistima na teritoriji sinagoge... Imovinu, oružje i municiju koja se čuvala u zgradi sinagoge nacionalisti su prvo utovarili u kamione, a zatim prerušili u vreće sa građevinskim otpadom“, precizirao je Konašenkov.
On je podsetio da je prethodnog dana predsednik Ukrajine govorio o napadima Rusije na grad Umanj u Čerkaskoj oblasti.
Konašenkov je napomenuo da je rusko Ministarstvo odbrane više puta razotkrivalo cinične laži koje kijevski nacionalistički režim koristi da bi održao svoju vlast u Ukrajini i obmanuo svetsku zajednicu.
Portparol je podsetio da tokom specijalne vojne operacije Oružane snage Rusije ne nanose udare po civilnim ciljevima, a posebno ne na verske objekte i druga mesta za bogosluženje.
Prema generalovim rečima, upravo režim u Kijevu, kršeći međunarodno humanitarno pravo i jednostavno moral, upotrebljava takve objekte kao punktove za prikupljanje i transport oružja i zbor nacista za učešće u borbenim dejstvima.
Konašenkov je dodao da se za prevoz oružanih formacija iz zapadnih regiona Ukrajine koriste autobusi u boji školskih vozila sa odgovarajućim oznakama „Deca“.

Ruska vojska uništila skladišta naoružanja i goriva

Ruska vojska je operativno-taktičkim raketnim sistemom „Iskander“ uništila dva velika skladišta ukrajinskog raketno-artiljerijskog naoružanja u selu Kamenka u Donjeckoj oblasti, istakao je Konašenkov.
Takođe, visokopreciznim raketama vazdušnog lansiranja uništena su velika skladišta goriva u rejonima Starokonstantinov i Hmeljnicki, odakle se gorivo isporučivalo za oklopna vozila ukrajinskih trupa u Donbasu, dodao je Konašenkov.
Portparol je istakao da je ruski vojni avion u vazdišnom boju oborio avion Su-24 Oružanih snaga Ukrajine u Rovnjenskoj oblasti u blizini ukrajinsko-beloruske granice.
Prema njegovim rečima, ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana uništili 10 ukrajinskih bespilotnih letelica u oblastima naselja Izjum, Nova Kahovka, Donjeck, Nikolajev, Berdjansk, Gorlovka, Lugansk i Rubežno.
Ruske trupe su takođe uništile 64 vojna objekta u Ukrajini, uključujući i štab snaga za specijalne operacije u Nikolajevskoj oblasti, istakao je Konašenkov.
Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini Oružane snage Rusije uništile su 124 avopma o 77 helikoptera, 321 bespilotnu letelicu, 1.752 tenka i drugih oklopnih vozila, 184 višecevna raketna sistema, 214 protivvazdušnih sistema, 734 artiljerijska oruđa i minobacača, kao i 1.640 jedinica specijalne vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine, naveo je portparol.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Američki razarač Karni na Crnom moru tokom vojnih vežbi Morski povetarac 2019  - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
Amerika povukla sve ratne brodove iz Crnog mora, Rusija nastavlja ofanzivu u Donbasu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala