- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Neslaganja u Bugarskoj: Demokrate bi da isporuče oružje Ukrajini, socijalisti kategorično protiv

© AP Photo / Alexei AlexandrovMunicija za automatsku pušku
Municija za automatsku pušku - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
U bugarskoj vladajućoj koaliciji koju čine partija „Nastavićemo promene“, Bugarska socijalistička partija, koalicija „Demokratska Bugarska“ i partija „Postoji ovakav narod“ čuju se suprotstavljena mišljenja povodom moguće isporuke oružja Ukrajini, prenosi portal „BNT 1 Novini“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako prenosi portal, koalicija „Demokratska Bugarska“ namerava da u Narodnoj skupštini počne konsultacije na temu dostavljanja Ukrajini vojno-tehničke pomoći.
Prema rečima poslanika „Demokratske Bugarske“ Atanasa Atanasova, nacionalni interesi Bugarske određeni su njenim članstvom u Evropskoj uniji i NATO-u. On je skrenuo pažnju na to da je deo zemalja NATO već uputio takvu podršku Ukrajini i da „pomoć onome ko je napadnut nije uvlačenje u rat“.

„Budući da smo saglasni da je naš moralni dug usaglašavanje naših stavova u ime pravedne zajedničke stvari Ukrajine, počinjemo konsultacije za postizanje sporazuma na osnovu koga će biti odobren mandat za izdvajanje vojno-tehničke pomoći Ukrajini“, izjavio je Atanasov.

Partije „Nastavićemo promene“ i „Postoji ovakav narod“ podržale su ideju o konsultacijama. Prema rečima Nastimira Ananijeva iz „Nastavićemo promene, koalicija mora da razmotri kakvu konkretnu pomoć Bugarska može da pruži. Stanislav Balaban iz „Postoji ovakav narod“ istakao je da Sofija mora da bude partner Evropske unije i NATO-a.
U Bugarskoj socijalističkoj partiji su, međutim, kategorički protiv. Po mišljenju socijalista, pružanje vojne pomoći uvući će Bugarsku u ratna dejstva. Predsednik parlamentske grupe socijalista Georgi Svilenski istakao je da je Narodna skupština prethodno odlučila da isporučuje samo humanitarnu pomoć i da tu odluku niko nije poništio.
„Mi kao politička grupa i politička partija nastavićemo da se držimo stava da pomoć koju dostavljamo Ukrajini bude samo humanitarna“, izjavio je Svilenski.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Zdanie Pentagona s flagom SŠA v pamяtь o žertvah tragedii 11 sentяbrя - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
RUSIJA
Pentagon: Isporučili smo Ukrajini prvu partiju vojne pomoći iz paketa od 800 miliona dolara
Rusko-ukrajinski pregovori u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
RUSIJA
Nemačka spremna da bude garant bezbednosti Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala