- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nema izlaz na more, ali ima izlaz u oblake: Ovu državu zovu „Kraljevstvo nebesko“ /foto/

CC0 / Pixabay / Divlja priroda Lesota
Divlja priroda Lesota - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
Iako se najviši vrh Mont Everest nalazi na granici između zone Sagarmata u Nepalu, i autonomne regije Tibet u Kini, te države nisu najviše na svetu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Kraljevstvo nebesko“, kako joj njeni stanovnici tepaju, nalazi se na jugu Afrike, a okružena je drugom državom - Južnom Afrikom. Reč je o državici Lesoto, koja se celom svojom površinom nalazi na visini višoj od 1.000 metara nadmorske visine. Njen najniži vrh nalazi se na 1.400 metara nadmorske visine i to je ono što je čini najvišom državom na svetu. Možda nema izlaz na more, ali ima izlaz u oblake, piše „Pun kufer“.
Na tim visinama vazduh je malo svežiji, a zbog toga su ćebad postala deo nacionalne odeće. Ovde je potpuno normalno videti stanovnike koji šetaju sa ćebetom preko ramena. Ćebe i greje, ali i predstavlja svojevrsni statusni simbol. Pravi se od vune i ukrašava šarenim uzorcima po kojima se prepoznaje odakle neko dolazi.
© AFP 2023 / GUILLEM SARTORIOĆebe je glavni odevni predmet u Lesotu
Ćebe je glavni odevni predmet u Lesotu - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Ćebe je glavni odevni predmet u Lesotu
Zima nije prva asocijacija kada pomislimo na Afriku ali ovde osim ćebića možete poneti i skije. Popularni skijaški rizort Afriski na oko 3 000 metara nadmorske visine radi zimi, ali i leti kada gosti mogu da uživaju u drugim aktivnostima poput biciklizma, vožnje motorom, pejntbola i planinarenja.

Zašto je Lesoto enklava

Lesoto je mlada i mala država koja je 2016. godine proslavila 50. rođendan. Po veličini je na dnu svetske lestvice, naročito u poređenju s drugim afričkim državama.
Uz Maroko i Esvatini (donedavno poznat kao Svazilend), Lesoto je jedna od tri preostale afričke monarhije. Još jedan podatak u znaku broja tri jeste taj da je Lesoto uz Vatikan i San Marino jedna od tri enklave na svetu, tj. države koja je u potpunosti okružena samo jednom državom.
CC0 / Pixabay / Seoske kuće
Seoske kuće - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Seoske kuće
Zbog svog geografskog položaja, nema mnogo puteva, a i one koje ima nisu u dobrom stanju. Veliki deo stanovništva se kreće konjima po prostranim predelima.
A kad smo kod saobraćaja, Lesoto ima i aerodromsku pistu koju mnogi smatraju jednom od najstrašnijih na svetu. Matekane Air Strip nalazi se na visini od 2.300 metara, a seže do ruba litice visoke 500 metara. Koriste je uglavnom humanitarne organizacije i doktori kako bi stigli do udaljenih sela.

Zemlja dinosaurusa i dijamanata

Lesoto ima samo jedno područje koje je pod zaštitom Uneska - to je Nacionalni park Khahlamba-Drakensberg. Uskoro bi mogao da mu se priključiti i plato Thaba-Bosiu.
Iako površinom mali, Lestoto je ispunjen grandioznim čudima prirode. Tim predelima je hodao i reptil koji je po ovoj državi i dobio ime. Reč je o dinosaurusu Lesothosaurus ili „gušter iz Lesota“. Bio je visok dva metra a živeo je u doba jure, kada su nebom već letele preteče današnjih ptica.
CC0 / Pixabay / Tradicionalni način života
Tradicionalni način života - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Tradicionalni način života
U malom Lestotu je 2018. godine pronađen jedan od najvećih dijamanata ikada. Veći od košarkaške lopte, imao je 910 karata. Dijamanti inače čine značajan udeo nacionalnog BDP-a.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala