- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lavrov u poseti Kini; Vang: Odnosi dve države izdržali nove izazove

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i šef kineske diplomatije Van Ji
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i šef kineske diplomatije Van Ji - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov započeo je posetu Kini susretom sa šefom kineske diplomatije Vang Jiem. Vang je poručio da su odnosi dve države izdržali nove izazove sa kojima su se suočili od početka godine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Od početka godine kinesko-ruski odnosi izdržali su nove izazove usled ozbiljnih promena međunarodne situacije, očuvali pravi smer i čvrstu tendenciju razvoja“, rekao je Vang.

Kina podržava mirne pregovore i sprečavanje humanitarne krize

Kineski ministar je naglasio da Kina podržava Rusiju i Ukrajinu na putu rešavanja trenutne situacije.
„U trenutnoj situaciji podržavamo Rusiju i Ukrajinu u prevazilaženju teškoća i nastavku mirnih pregovora. Takođe, podržavamo i pozitivne rezultate koji su do sada postignuti u sklopu pregovora, kao i brzu deeskalaciju situacije na tom prostoru“, izjavio je Vang Ji.
Kako je još dodao, Kina u kontekstu situacije u Ukrajini podržava i napore Rusije i svih zemalja za sprečavanje velike humanitarne krize.

Situacija u Ukrajini rezultat mentaliteta hladnog rata

Prema saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova, situacija u Ukrajini nije samo rezultat neslaganja nakupljenih tokom niza godina kad je u pitanju evropska bezbednost, već i rezultat mentaliteta hladnog rata.

„Ukrajinsko pitanje ima prilično komplikovanu istoriju i nije samo rezultat neslaganja nakupljenih tokom mnogo godina po pitanju evropske bezbednosti, već i mentaliteta hladnog rata i suprotstavljenosti različitih blokova“, smatra Vang Ji.

Rusija zainteresovana za dalji razvoj odnosa sa Kinom

Lavrov je u uvodnom obraćanju rekao da je Rusija zainteresovana za stabilan i dosledan razvoj odnosa sa Narodnom Republikom Kinom.
„Zainteresovani smo da naši odnosi sa Kinom nastave da se razvijaju stabilno i dosledno. Oko toga su se saglasili i naši lideri – ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping. Danas ćemo razmatrati konkretne korake koji imaju za cilj da se svi ti sporazumi dosledno primene", istakao je Lavrov.
Lavrov je skrenuo pažnju da je ovo već drugi njegov susret sa kineskim kolegom, što naglašava intenzitet i poverljivost redovnog dijaloga.
„Prolazimo kroz veoma ozbiljnu etapu u istoriji međunarodnih odnosa. Uveren sam da će kao rezultat ove etape međunarodna situacija postati značajno jasnija i mi ćemo zajedno sa vama i drugim našim istomišljenicima, krenuti ka multipolarnom, pravednom, demokratskom svetskom poretku“, rekao je šef ruske diplomatije.

Situacija na Korejskom poluostrvu

Kako je saopšteno iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Lavrov i njegov kineski kolega Vang prilikom susreta razmotrili su i situaciju na Korejskom poluostrvu.
„Razmotrene su brojne važne teme na globalnom i regionalnom planu, uključujući tekuću situaciju u Avganistanu, Centralnoj Aziji, kao i situaciju oko iranskog nuklearnog programa, na Korejskom poluostrvu“, navodi se u saopštenju ministarstva.
Ruski ministar nalazi se u dvodnevnoj poseti Kini tokom koje će učestvovati na ministarskom sastanku država suseda Avganistana i proširene „trojke“ za Avganistan (Rusija, Kina, SAD i Pakistan).
Trg Tjenanmen u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
SVET
Kina: Pokušaji Vašingtona da obuzda Moskvu i Peking neće biti uspešni
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala