- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kamioni još nisu krenuli za Albaniju

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLŽito
Žito - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
Izvoz 30.000 tona pšenice i 17.000 tona kukuruza u Albaniju nije još počeo, jer izvoznici nisu dobili sertifikate od fitosanitarne inspekcije, izjavila je danas direktorka Udruženja „Žita Srbije“ Sunčica Savović.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Dodala je da bi sertifikati mogli da stignu najranije sutra ili u petak, jer je Vlada svoj Zaključak od prošle nedelje, a kojim se odobrava izvoz u Albaniju tek juče dostavila Ministarstvu poljoprivrede.
„Kamioni su natovareni i čekaju sertifikate da bi mogli da krenu“, rekla je Savovićeva za Tanjug.
Dodala je da članice „Žita Srbije“ prema ugovorima koji su ranije sklopljeni imaju obaveze da do 30. juna na različita tržišta izvezu 459.000 tona pšenice, a do 30. septembra 670.000 tona kukuruza.
„Nismo do sada imali ovakvu praksu da se selektivno daju dozvole za izvoz. Održali smo u petak sednicu Upravnog odbora Udruženja i Ministarstvu poljoprivrede dostavili zaključke da treba pustiti izvoz na sve destinacije istovremeno, jer će izvoznici snositi ozbiljne finansijske posledice pred međunarodnim arbitražama ukoliko se to radi selektivno“, rekla je Savovićeva.
Dodala je da je takođe zatraženo da se pusti izvoz svih ugovorenih količina, jer je domaće tržište zadovoljeno, kao i da se odrede kvote za izvoz ulja i brašna.
„Ne vidimo razlog da se ne pusti izvoz brašna ili barem da se odrede kvote, jer već nekoliko godina je taj izvoz u padu, a što se ulja tiče raspolažemo sa više nego dovoljnim količinama za svoje potrebe“, rekla je Savovićeva.
U Ministarstvu poljoprivrede je Tanjugu ranije rečeno da će na osnovu dogovora predsednika Srbije i premijera Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame ugovorene količine pšenice i kukuruza pre zabrane izvoza prema Albaniji biti realizovane u najkraćem roku.
Na osnovu dogovora predsednika Srbije i premijera Albanije u Beogradu je 15. marta održan sastanak ministara poljoprivreda dve zemlje Branislava Nedimovića i Fride Krifce, na kojem je rečeno da će količine pšenice i kukuruza ugovorene pre zabrane izvoza biti realizovane u najkraćem roku.
Zemlje Inicijative „Otvoreni Balkan“, kao i druge susedne zemlje, mogu računati na Srbiju kao pouzdanog partnera u vreme velikih izazova u sektoru hrane, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala