- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Dogovor o „Starom zdanju“: Poznata sudbina simbola Aranđelovca posle velikog požara /foto/

Pratite nas
Kulturno-istorijski spomenik: hotel „Staro zdanje“ u Aranđelovcu, koji je nedavno oštećen u požaru, biće u potpunosti rekonstruisan.
Obnova „Starog zdanja“ trebalo bi da počne sledeće godine, posle zaštite objekta i pripreme neophodne dokumentacije, dogovoreno je na sastanku predstavnika Ministarstva kulture i informisanja, opštine Aranđelovac i kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICStaro zdanje u Aranđelovcu
Staro zdanje u Aranđelovcu - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Staro zdanje u Aranđelovcu
Da bi se čitav posao ubrzao, dogovoreno je i da se park Bukovičke banje u kom se hotel nalazi, podigne na viši stepen zaštite i dobije status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.
U toku je istraga o uzrocima požara u hotelu „Staro zdanje“ u Aranđelovcu, u kojem je izgoreo deo krova.
Dok u opštini Aranđelovac sumnjaju da je uzrok požara ljudski nemar, građani se ne mire sa činjenicom da im pred očima propada objekat za koji ih vezuju mnoge uspomene.
„Nadam se da će da počne da se radi i da ću da ga zapamtim u novom svetlu“, kaže jedan Aranđelovčanin.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICStaro zdanje u Aranđelovcu
Staro zdanje u Aranđelovcu - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Staro zdanje u Aranđelovcu
Tome se nadaju i u Narodnom muzeju u Aranđelovcu, zbog istorije „Starog zdanja“ izgrađenog na inicijativu kneza Mihaila Obrenovića.
Zorica Petrović, istoričarka i viša kustoskinja u Narodnom muzeju u Aranđelovcu, objašnjava da je zahvaljujući dinastiji Obrenović, kako kaže, uzdignuta Bukovička banja tokom druge polovine 19. veka.
„Tada je i izgrađen naš hotel 'Staro zdanje'. U tom zdanju je i Živojin Mišić imao priliku da upozna svoju buduću suprugu Lujzu Krikner. Ne možemo da zanemarimo ni dinastiju Karađorđevića, u čije vreme je 'Staro zdanje' dobilo današnji izgled“, podseća Petrovićeva.
Hotel je tokom 150 godina postojanja promenio nekoliko vlasnika, a najviše je njime gazdovala država. U jednom periodu je bio i u privatnom vlasništvu, a od pre tri godine vlasnik je opština Aranđelovac.
Nenad Karamijalković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu, ukazuje da su za obnovu „Starog zdanja“ potrebna velika ulaganja.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICStaro zdanje u Aranđelovcu
Staro zdanje u Aranđelovcu - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Staro zdanje u Aranđelovcu
„S obzirom na to da je reč o oko 9.000 kvadrata i da je ne samo poslednjih godina, već i nekoliko decenija bio u prilično zapuštenom stanju, ogromna su sredstva potrebna da se revitalizuje“, kaže Karamijalković.
Da bi se simbol Aranđelovca sačuvao, nakon sastanka predstavnika resornog Ministarstva, opštine i kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, izdate su hitne mere tehničke zaštite, koje moraju da se sprovedu u narednih mesec dana.
Karamijalković objašnjava da je potrebno da se zaštite prozori i vrata objekta, da se obezbedi dvadesetčetvoročasovni nadzor, ali i saniranje krova koji je izgoreo, preneo je RTS
Požar u hotelu „Staro zdanje“  - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
SRBIJA
Veliki požar u Aranđelovcu: Vatra guta hotel „Staro zdanje“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala