- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Gledali su ga kao cirkuzanta dok nije osetio šmek srpske košarke

© AFP 2023 / COLE BURSTONEron Gordon i Nikola Jokić – NBA
Eron Gordon i Nikola Jokić – NBA - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
Eron Gordon, košarkaš Denver Nagetsa, godinama je bio poznat kao jedan od najatraktivnijih košarkaša zbog svojih zakucavanja, ali i veoma limitiranog kada je u pitanju nešto više od toga. Dolaskom u Denver to se promenilo, a velike zasluge idu Nikoli Jokiću.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Jokićev koeficijent inteligencije probija plafon. On je košarkaški naučnik. Genije“, rekao je Gordon na nedavnoj konferenciji za medije.
„Sjajno je pričati sa njim, videti i shvatiti kako on gleda na košarku. Kako možemo da mu olakšamo i gde treba da budemo pozicionirani kako bi nas pronašao“, dodao je Gordon.
Gordon je prvih šest i po sezona proveo u dresu Orlando Medžika, u ligu je došao kao momak za izuzetnim fizičkim predispozicijama i takav se predstavio navijačima.
Učesnik je antologijskog takmičenja u zakucavanju 2016. godine kada mu je izmakla titula, mnogi će reći nepravedno, i reputaciju u NBA nastavio je da gradi kao košarkaš koji zabavlja publiku atraktivnošću.
Takva košarka prolazi kada igrate u limitiranoj ekipi kojoj je plafon borba za plej-of, ali ako hoćete da budete važan šraf u šampionskom timu – stvari se menjaju.
Tada prestajete da igrate za sebe, za publiku, i potpuno se podređujete ekipi.
Gordon je to shvatio i, iako su mnogi bekovi za glavu niži od njega, preuzeo je ulogu glavnog defanzivca, te najbolji niski protivnički košarkaši prolaze kroz njegove ruke.
Defanzivno mnogo znači ekipi Nagetsa, a i ofanzivno igra najproduktivniji sezonu u karijeri.
Čim Jokić dođe do defanzivnog skoka, Gordon odmah zna šta mu je zadatak. U zavisnosti od akcije i čuvara na leđima, američki košarkaš pokušava da se pozicionira tako da srpski košarkaš ima najbolje rešenje.
„Nema jasan odgovor. Pokušavam da mu pomognem. Govorim mu ono što znam. Ne znam koliko mu to pomaže, ali pokušavam da mu pokažem kako ja vidim igru“, odgovorio je Jokić na pitanje o čemu priča sa Gordonom, pošto je Amerikanac prethodno otkrio da dosta vremena provode pričajući.
Normalno, Jokić nije želeo ni zrno kredita za to što Gordon igra najefikasniju sezonu u karijeri, efikasnu u smislu procenata iz igre, ne po koševima koje postiže.
Krilni košarkaš do dolaska u Denver nikada nije šutirao bolje od 45 odsto iz igre, što nije toliko loše, ali igrač njegovih gabarita morao je bolje da koristi snagu, te da više poentira iz reketa.
To se promenilo dolaskom u Nagetse, pa tako Gordon šutira najbolje u karijeri za dva poena, čak 61 odsto, što je pokazatelj mnogih lakih poena pod obručem koji dolaze direktno od Jokića.
Čak 61 odsto koševa američkog košarkaša dolazi putem asistencija, što je za deset odsto više od perioda u Orlandu.
Pokazatelj da manje igra 1-na-1 i da bolje čita igru, te Jokić čak četvrtinu, od ukupnog broja asistencija, podeli Gordonu. Nikola ima osam asistencija u proseku, što znači da minimum dve na svakoj utakmici ode Eronu.
Jokić je u prošlosti imao sjajnu saradnju sa Gerijem Herisom, zatim sa Marejom i Porterom juniorom, a ove, usled povrede Džamala i Majkla, kliknuo je sa Gordonom i to može da bude samo plus za nastavak sezone u kojoj se očekuje da se povređeni igrači vrate.
„Imati skor 38/26 dovoljno govori o grupi košarkaša koju imamo, o hemiji na terenu“, rekao je trener Majk Meloun.
Upravo je i ta hemija, pogotovo van terena, jako važna za našu priču i saradnju Gordon i Jokića.
Eron u poslednje vreme na zagrevanju ekipe neretko nosi Džokerovu majicu na kojom dominira Nikola Jokić i srpska zastava. Takođe, Amerikanac je prošle godine kada su ga upitali na društvenim mrežama da li Jokić zaslužuje da dobije MVP priznanje, napisao ćiriličnim pismom – „Idemo, svakako“.
Gordon ne beleži najviše poena u proseku u karijeri ove godine, rekord mu je 17,6 iz sezone 2017/2018, ali to koliko dajete poena na utakmici često može da prevari, s obzirom na to koliku slobodu imate i kakvi su vam procenti iz igre.
Eron za sada prosečno daje 14,6 poena, ali jako je efektivan(51 odsto iz igre, 61 za dva), pritom se dosta troši u odbrani i, uz pomoć Jokića, čini se da potpuno sazreva i da igra „pobedničku košarku“.
Od momka koji je bio tu da uveseljava publiku, „cirkuzant“, Gordon je postao sjajan igrač u oba pravca terena, neko ko se podredio ekipi i idu mu velike zasluge za ovogodišnji uspeh ekipe iz Kolorada.
Nekada je leteo, a sada nosi srpsku zastavu, piše ćirilicom i „pametniji“ je nego ikad
Košarkaški genije /video/
Blistavi um „šahiste“ iz Sombora /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala