- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Ostvareni glavni zadaci prve faze specijalne operacije, sada je fokus na glavnom cilju

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaMinistar Sergej Šojgu
Ministar Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Pratite nas
Ostvareni su glavni zadaci prve faze specijalne vojne operacije u Ukrajini, sada možemo da se fokusiramo na glavni cilj, a to je oslobođenje Donbasa, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
On je tokom konferencijskog poziva najpre govorio o toku specijalne operacije.

„Glavni zadaci prve faze operacije su generalno ispunjeni. Znatno je smanjen borbeni potencijal ukrajinskih Oružanih snaga, što omogućava da usredsredimo pažnju i glavne napore na postizanje glavnog cilja – oslobođenje Donbasa“, naglasio je Šojgu.

Prema njegovim rečima, tokom specijalne operacije ukrajinske snage su pretrpele značajnu štetu, vazduhoplovstvo i PVO sistemi su skoro uništeni, a mornaričke snage su „prestale da postoje“.

„Ostvarena je dominacija u vazduhu. Vazduhoplovstvo i PVO sistemi su praktično uništeni. Značajne gubitke pretrpele su sve jedinice kopnenih i vazdušno-desantnih snaga“, napomenuo je on.

S tim u vezi, ministar je precizirao da su Oružane snage Ukrajine izgubile 123 od 152 aviona, 77 helikoptera od 149 i 152 PVO sistema velikog i srednjeg dometa, od ukupno 180.
Tokom protekle dve nedelje je likvidirano je oko 600 stranih plaćenika, a više od 500 plaćenika napustilo je zemlju, kaže Šojgu. S tim u vezi, naveo je da je kao rezultat udara visokopreciznim oružjem na centre za obuku plaćenika, kao i borbenih gubitaka, registrovano smanjenje njihovog broja na teritoriji Ukrajine.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini će se nastaviti dok ne budu postignuti ciljevi, istakao je ruski ministar odbrane.

Kako je rekao, ruske snage tokom operacije aktivno pomažu stanovništvu Lugankske i Donjecke Narodne Republike i Ukrajine da uspostavi miran život.
„Aktivno pružamo humanitarnu pomoć stanovništvu LNR i DNR i, naravno, Ukrajini. Sprovedeno je već 684 humanitarnih akcija. U 210 naselja dostavljeno je 6.079 tona pomoći“, dodao je on.
S tim u vezi, ministar je primetio visok profesionalizam, hrabrost i požrtvovanost ruskih vojnika tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ukrajinska vojska stvara pretnju na Crnom moru

Istovremeno, Šojgu je rekao da ukrajinska vojska nepromišljeno koristi pojedine vrste oružja što stvara pretnju u različitim regionima, uključujući Crno more.
„Posledice toga što ukrajinske Oružane snage nepromišljeno koriste pojedino oružje manifestuju se u različitim regionima“, ocenio je.
Ministar je, između ostalog, primetio da je „na Crnom moru stvorena stvarna pretnja civilnoj plovidbi“. „Turska vojska je neutralisala dve morske mine u blizini obala Rumunije i Bosfora“, podsetio je on.

Ponašanje Zapada – neodgovorno

Ruski ministar se osvrnuo i isporuke ubojitog oružja Ukrajini, rekavši da se Zapad time ponaša neodgovorno, kao i da bi nekontrolisane isporuke mogle da stvore pretnju evropskim državama.
„Smatramo neodgovornom poziciju Zapada, koji Ukrajini isporučuje ubojito oružje. Nekontrolisana snabdevanje tim oružjem stanovništva i plaćenika samo pogoršava situaciju i u budućnosti može da predstavlja pretnju i samim Evropljanima“, upozorio je Šojgu.
U isto vreme, konstatovao je da će Moskva adekvatno odgovoriti ako se sprovedu planovi brojnih zemalja NATO-a da Ukrajini isporuče borbene avione i sisteme PVO.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
RUSIJA
Kremlj: Cilj specijalne operacije nije okupacija Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala