- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija poziva Evropu: Ne budite nepromišljeni, hoćete li pucati sebi i u drugu nogu?

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaGrb na zgradi Saveta Federacije Rusije
Grb na zgradi Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Pratite nas
Spremni smo na sve scenarije kada je reč o isporukama ruskih energenata, uključujući i na to da Evropa odustane od njih, ali apelujemo na evropske zemlje da ne budu nepromišljene, izjavila je predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko. Kako kaže, energenti će u tom slučaju biti preusmereni na druga tržišta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
„Nismo zainteresovani za potpunu obustavu izvoza ruskih energenata u Evropu, ali smo spremni na sve moguće opcije, ukoliko se Evropska unija ipak odluči na tako nepromišljen potez“, objasnila je Matvijenkova.
Međutim, izrazila je nadu da do toga neće doći.
„Nadam se da će se evropske zemlje opametiti. Već su jednom pucale sebi u nogu, zar da pucaju i u drugu nogu? To bi stvarno bila katastrofa. I efekat bumeranga će se višestruko povećati, što će naneti veliku štetu privredi EU i, naravno, znatno uticati na životni standard i dobrobit stanovnika Evrope“, upozorila je predsedavajuća Saveta Federacije.
S tim u vezi, objasnila je da Moskva faktički još uvek nije preduzimala nikakve recipročne mere i da je sve što se danas dešava u Evropi samo bumerang usled uvedenih sankcija uvedenih Rusiji.
Po njenom mišljenju, svi shvataju da Vašington maltene primorava danas Evropu da plati za antiruske sankcije.
„Svi razumni političari u Evropi shvataju da je rušenje uspostavljenog energetskog tržišta u Evropi opasno. Čak i u uslovima u kojima smo se našli, nismo prekršili nijednu isporuku. Evropa zna da smo spremni da nastavimo da striktno ispunjavamo ugovorne obaveze i da isporučujemo gas“, dodala je Matvijenkova.
Ona je konstatovala da se evropske zemlje odupiru pritiscima Amerike jer shvataju da bi odustajanje od energenata iz Rusije moglo da izazove katastrofalne posledice po privredu Evrope. Zahtevi Moskve da se ubuduće gas plaća u rubljama su prinudna mera, istakla je Matvijenkova.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin naložio Centralnoj banci, „Gaspromu“ i vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima. Ruski lider je prošle nedelje doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama.
Ventil u gasnoj kompresorskoj stanici   - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Peskov: Zapad mora da shvati da će gas morati da plaća u rubljama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala