- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: NATO ne postoji zbog saradnje, već zbog konfrontacije

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Pratite nas
NATO ne postoji radi saradnje ili bezbednosti, već predstavlja mašinu konfrontacije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za američku televiziju „Pi-Bi-Es“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Duboko smo zabrinuti što NATO mašina nije mašina za saradnju ili bezbednost, već je mašina za konfrontaciju“, rekao je Peskov.
Prema njegovim rečima, koncentrisanje snaga NATO-a na ruskim granicama je zabrinjavajuće, uprkos brojnim upozorenjima Rusije o svojoj zabrinutosti. Isto važi i za perspektivu ulaska Ukrajine u taj blok. Alijansa je, međutim, nastavila to da radi „sa osmehom i postepeno“ i pre početka specijalne operacije u Ukrajini, ugrožavajući bezbednost Rusije.
Portparol je dodao i da Rusija ne može i ne želi da razmišlja o slanju svojih snaga u bilo koju zemlju NATO-a.
„Ako nije u pitanju uzvratna akcija, ako nas ne primoraju da to uradimo. Ne možemo da razmišljamo o tome i ne želimo da razmišljamo o tome“, odgovorio je Peskov na pitanje da li se može zamisliti situacija kada će Rusija morati da pošalje trupe u neku zemlju NATO-a.
On je dodao da se Rusija trenutno nalazi u situaciji jednakoj ratu, ako se uzme u obzir ekonomija i svetska trgovina, i prinuđena je da se prilagođava takvoj situaciji.
„Ovi uslovi... su za nas neprijateljski. Osećamo se kao da smo u ratu“, rekao je portparol ruskog predsednika i objasnio da je to posledica dejstava Zapada koji protiv Rusije vodi „trgovinski i ekonomski rat“.
„Zemlje Zapadne Evrope, SAD, Kanada i Australija, one vode protiv nas trgovinski, ekonomski rat, otimaju našu imovinu, otimaju naša sredstva, blokiraju naše finansijske odnose. Mi moramo da se prilagodimo novoj realnosti“, konstatovao je Peskov.

Nema plaćanja – nema gasa

Na pitanje da li će Rusija isključivati gas onima koji odbiju da ga plate u rubljama odgovorio Peskov je odgovorio: nema plaćanja – nema gasa.
„Nećemo se baviti dobrotvornim radom i slati gas u Zapadnu Evropu besplatno“, naglasio je Peskov.
Na pitanje voditelja da li će gas biti isključen neplatišama, Peskov je odgovorio: „Nema plaćanja – nema gasa“.
On je dodao da konačna odluka o tome kako da će se reagovati na odbijanje plaćanja gasa u rubljama još nije doneta.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Kao odgovor na vojnu operaciju, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
RUSIJA
Putin naložio: Do 31. marta omogućiti plaćanje gasa u rubljama za neprijateljske zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala