- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nova američka strategija nacionalne odbrane: Rusija nazvana „akutnom pretnjom“

© AFP 2023 / Saul Loeb Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Pratite nas
Pentagon je u ponedeljak podneo američkom Kongresu novu strategiju nacionalne odbrane. Rusija je u dokumentu označena kao „akutna pretnja svetskom poretku“, a Kina kao „najvažniji strateški konkurent i izazov za Vašington“, sledi iz objavljenog dokumenta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Po pitanju nacionalne odbrane, Vašington je izdvojio četiri ključne oblasti: zaštita zemlje pred „rastućom pretnjom iz Kine“, obuzdavanje „strateških napada“ protiv Sjedinjenih Američkih Država i saveznika, stvaranje stabilne vojske i odbrambenog ekosistema, kao i „obuzdavanje agresije, uz očuvanje spremnosti u slučaju potrebe za dominacijom u sukobu, dajući prioritet izazovu koji predstavlja Kina u regionima Indijskog i Tihog okeana, a zatim izazovu Ruske Federacije u Evropi“.
„Rusija predstavlja ozbiljnu pretnju, što pokazuje surova i ničim izazvana invazija na Ukrajinu. Nastavićemo da sarađujemo sa našim saveznicima i partnerima u NATO-u kako bismo jačali snažno obuzdavanje ruske agresije“, navodi se u dokumentu američkog vojnog resora.
Dodaje se da će Pentagon reagovati bez odlaganja kako bi održao i ojačao obuzdavanje, pri čemu je „Kina naš najvažniji strateški konkurent i veliki izazov“. Pored toga, Sjedinjene Američke Države se, prema strategiji, suočavaju sa drugim stalnim pretnjama, uključujući Severnu Koreju, Iran i nasilne ekstremističke organizacije.
Pentagon je predao zakonodavcima poverljivu verziju strategije. Neklasifikovani deo dokumenta biće objavljen naknadno.
Vojna parada, Kina - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
RUSIJA
Pentagon: Moskva – najdirektnija pretnja, ali Kina može da nadmaši i Rusiju i SAD po vojnoj moći
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala