Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kosovo pojačava napore za dobijanje priznanja od pet članica EU

© SputnikKosovo zastava i gradilište
Kosovo zastava i gradilište - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala izjavila je da Kosovo pojačava svoje napore da ubrza članstvo u EU i NATO, ali u isto vreme i da ubedi preostalih pet država članica EU, koje to do sada nisu učinile, da priznaju Kosovo, prenosi Njuzvik.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

"To bi poslalo snažan signal ne samo Vučiću, već i (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu da je dovođenje u pitanje, ili čak kršenje granica i suvereniteta jednostavno nemoguće u politici", rekla je Gervala.
Prema njenim rečima EU bi po ubrzanom procesu trebalo da primi ne samo Ukrajinu već i sve balkanske zemlje koje su posvećene evropskoj integraciji.
"Trenutna situacija je veoma složena i opasna. To se ne odnosi samo na situaciju u istočnoj Evropi i Ukrajini, već štaviše na pogoršanje situacije na Balkanu",rekla je ona.
Ona je u intervjuu za Njuzvik navela, da sve dok Vučić i Putin mogu da računaju na to da će EU ostati podeljena i da ne zatvori to poglavlje, sve sporne granice u Evropi će i dalje predstavljati rizik ne samo od provokacija, već i od akcije.
"Naši građani su istinski Evropljani i iskreno verujemo da je EU istorijski odgovor za okončanje ratova na našem kontinentu, što je dokazano sa Nemačkom i Francuskom i mnogim drugim istorijskim primerima", kaže Gervala.
Gervala je rekla da Kosovo vidi paralele sa istorijom i trenutnom situacijom Ukrajine, prenosi Kosovo onlajn.
"Situacija u Ukrajini, koju je brutalno napao njen agresivni sused na severu, izuzetno je slična situaciji na Kosovu, koje je takođe napao njen sused sa severa", rekla je Gervala govoreći o ratu na Kosovu 1998-1999.
"Dok smo 1990-ih branili svoju zemlju i svoj narod svim raspoloživim sredstvima, danas se veoma divimo hrabrosti i civilizaciji ukrajinskog naroda i ukrajinskog rukovodstva. Dakle, nema razočaranja, već samo poštovanja i divljenja. Nadamo se da Evropa razume šta sada treba da se uradi, kako za Ukrajinu, tako i za jugoistočnu Evropu", kaže Gervala.
Ona je rekla da Priština "svim srcem" podržava zahtev Kijeva da se ubrza članstvo u EU, uključujući Kosovo i druge balkanske zemlje koje su, kako je navela, zaista privržene principima EU.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala