- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Gru će uvek biti tu: Dokumentarni serijal o pioniru srpskog repa čije su pesme obeležile devedesete

© Foto : youtube/GruOfficialChannelDalibor Andonov Gru
Dalibor Andonov Gru - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Pratite nas
„Gru je uvek bio tu za nas, ali dok je bio na sceni nismo shvatali koliko je važan. Vreme je da to pokažemo“, kaže za Sputnjik novinar Bojan Vinulović, jedan od autora dokumentarnog serijala posvećenog jednom od pionira srpskog repa Daliboru Andonovu Gruu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Vinulović i snimatelj Rene Miškolci već godinu dana rade na ovom dokumentarnom serijalu sa ambicijom da obuhvate sve važne segmente Gruovog života i stvaralaštva - muziku, ekstremne sportove i ljubav prema Partizanu u čemu im pomaže preko četrdeset sagovornika, Gruovih prijatelja, članova porodice, saradnika.
Ideja je, kako kažu, došla spontano, a poštovanje prema Daliboru Andonovu i odziv učesnika u serijalu podigao je očekivanja.
„Verujem da će ljudi koji su ga dobro znali otkriti nešto novo o njemu. Time će i njegova priča dobiti drugu dimenziju. Osećamo odgovornost da to ispadne dostojanstveno i veliko kako Gru zaslužuje“, kaže Vinulović.

Gru tu je

Dalibor Andonov Gru bio je pionir komercijalnog hip-hopa, a sa albumom „Gru2” iz 1996. godine postao je lider stare škole srpskog repa. Na njegovoj listi nalaze se veliki hitovi „5-ak”, „Biću tu” gangsterska himna „Srce“, zbog čega se ovaj album smatra najuspešnijim rep albumom u Srbiji do danas.
Da je Gruova muzika kulturološki obeležila prelaz od devedesetih ka dvehiljaditim svedoče i autori filma.
„U vreme kada sam bio klinac Grua su slušali svi, od dizelaša do tvrdih metalaca. Umeo je da napravi i ulični rep tvrdog izraza, ali i nešto što bi moglo da bude potpuna komercijala“, smatra Vinulović.
Prema njegovom mišljenju, Grua je od drugih rep izvođača izdvajao pozitivni stav prema životu, što se moglo čuti i u njegovim pesmama.
„Gru je imao istančan smisao za humor, umeo je da objasni i deo naše tužne i teške stvarnosti. Ono što je krasilo njegov lik pre svega je taj pozitivni pogled na svet i mi smo to prepoznali. U najgoroj stvarnosti devedesetih, on je pozitivno delovao na ljude. Svi su sagovornici istakli i to da nijednu ružnu reč o drugoj osobi nije rekao, a to potvrđuju i njegovi snimci, intervjui, gostovanja“.

Pravo u raj

Da ga mnogi pamte po vedrim temama svedoče brojni sagovornici Vinulovića i Miškolcija, međutim, pesme poput „Srce“, „Pravo u raj“, „Da li imaš pravo“ otkrivaju nam njegov pogled na drugu stranu stvarnosti koju smo delili devedesetih. Otuda će se dokumentarni serijal baviti i njegovim počecima, pričama iz njegovog kraja, odnosno sa Vidikovca gde su nastali prvi Gruovi tvrdi bitovi i stihovi.
„Bez obzira na sve probleme koji su nas okruživali, naša scena od samih rep početaka drugačija je od ostalih. Mi nismo u Americi, pa je otuda i naš izraz koji je Gru među prvima artikulisao, drugačiji“, tvrdi Vinulović.
Biće tu govora ne samo o Gruovom životu i interesovanjima, već o celoj jednoj muzičkoj eri koja je preživela u najtežim trenucima i izborila se za svoj status na sceni. Poseban segment biće posvećen odnosu stare i nove škole repa koji će pokazati Gruov uticaj na savremene autore, kakav je, na primer, Smoke Mardeljano s kojim nije delio scenu, ali mu jeste bio najveći uzor.
„Prošle su tri generacije repera posle njega, ali mi Grua nismo zaboravili. Gru će uvek biti tu“, zaključuje Vinulović.
Dalibor Andonov Gru poginuo je 9. septembra 2019. godine u 47. godini.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala