- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Zapad pokušava od Srbije da napravi instrument svoje politike

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Segej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Segej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Pratite nas
Zapad nastoji da progura interese Srbije, da od nje napravi instrument svoje politike, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za srpske medije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema njegovim rečima, Rusija nikada ne nameće nešto silom.
„Zapad upravo silom pokušava da nametne Srbiji svoju politiku, svoje interese. Silom ekonomskog pritiska, silom pretnji, ucena, silom ultimatuma da, ‘ako hoćete u Evropsku uniju, onda morate zauzeti antiruski stav’. To je nepristojno, tako ne treba da se ponaša ni u društvu, ni kod kuće, ni sa prijateljima, ni na međunarodnoj sceni, a posebno kada pokušavaju da vam slome ruke“, dodao je ministar.
„Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić više puta se osvrtao na ovu temu, ovaj problem, iskreno je govorio da je Srbija mala zemlja, ali da Srbija ima svoj ponos, ima svoje interese. Te interese sada pokušavaju da poguraju i učine instrumentom politike Zapada, kao što se to desilo sa Severnom Makedonijom i Crnom Gorom, kao što pokušavaju da urade sa Bosnom i Hercegovinom“, ocenio je Lavrov.
Šef ruske diplomatije je istakao da Rusija duboko poštuje srpski narod, njegovu privrženost tradiciji, svojoj istoriji i svojim istorijskim prijateljima.
„Uveren sam da će srpski narod nastaviti da pravi mudar izbor u svakoj situaciji, rukovodeći se pre svega svojim fundamentalnim interesima. Mi smo zaista bratski narodi. Spaja nas zajednička istorija, zajedničke pobede protiv zajedničkih neprijatelja i osećamo koliko duboko su ta osećanja ukorenjena u duši srpskog naroda, u njegovom istorijskom sećanju, a tome smo svedoci i danas“, zaključio je Lavrov.
On je dodao da Rusija vidi pokušaj SAD, EU i NATO-a da nametnu svoju hegemoniju na Balkanu i praktično u svim regionima sveta.
„Vidimo pokušaj i na Balkanu, ali i ne samo na Balkanu, u drugim regionima sveta, skoro svuda, pokušaj SAD, EU, NATO da nametnu svoju hegemoniju. Uveren sam da većina zemalja sveta shvata da je to put koji sve vodi u ćorsokak i iz kojeg ćemo morati da tražimo izlaz“, konstatovao je ministar.
„Ali još jednom naglašavam da na evropskom kontinentu nema toliko država koje mogu sebe da smatraju suverenim i nezavisnim. A one koje odbijaju da se zbog svojih nacionalnih interesa pridruže sankcijama u interesu drugih država, verujem da imaju svako pravo da se nazivaju nezavisnim državama, bez obzira na njihovu veličinu“, istakao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, multinacionalna birokratija koja se nalazi u Briselu pokušava da potčini sve države bez izuzetka, pokušavajući da koncentriše sve aktivnosti postavljanja normi u sedište EU i uskrati državama-članicama mogućnost da deluju samostalno.
„Smatram da je ta politika štetna. Ona još jednom pokazuje da, u suštini, Evropska unija ima određenu tendenciju jačanja autokratije u vidu Brisela u odnosu na sve zemlje-članice“, naglasio je šef diplomatije.
Ministar je podsetio da su, kada su Crna Gora i Severna Makedonija uvučene u sankcioni rat protiv Rusije, one privučene obećanjima o brzom približavanju EU, ali se to nije dogodilo.
„Uvlačili su ih u NATO, uvlačili su ih u antiruske akcije, tapšali ih po ramenu govoreći: ‘Bravo, nastavite tako’. Ovo je ozbiljan problem. U suštini, u pitanju su reputacija EU i pravi ciljevi njene politike na Balkanu“, dodao je on.
„Inače, prema mojim zapažanjima, SAD su Balkan predale EU. U potpunosti su zadovoljni tom agresivnom antiruskom politikom koju sprovodi Evropska unija“, zaključio je Lavrov.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
RUSIJA
Lavrov otkrio srpskim novinarima šta Kijev mora da ispuni: Ovoga puta neće moći kao pre /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala