- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija veruje da je NATO čuo bezbednosnu zabrinutost Moskve

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a
Vojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Pratite nas
Ima razloga da se veruje da NATO počinje da čuje zabrinutost Rusije za bezbednost i da će uticati na Kijev, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za srpske medije.
„Imamo razloga da smatramo da se sada naše najozbiljnije zabrinutosti koje se direktno odnose na naše fundamentalne legitimne interese, ipak čuji (u NATO). Oni počinju da ih shvataju“, istakao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, Zapad će „u tom slučaju uticati na kijevski režim“.
On je podsetio da Rusija nije mogla da toleriše pokušaje Zapada da Ukrajinu pretvori u NATO ispostavu punu udarnog oružja i iskoreni sve što je rusko u toj zemlji.
„Sve je mnogo ozbiljnije od rešavanja jednog nekog problema. Rusija ne može da se složi da su Ukrajinu pokušali da pretvore u ispostavu NATO-a prepunjenu udarnim oružjem protiv naše zemlje. Ne možemo da se složimo sa time da Zapad podstiče iskorenjivanje svega ruskog: i jezika i kulture“, naglasio je ministar.
Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Krajem januara SAD i NATO uputili su Moskvi pisane odgovore na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
RUSIJA
Lavrov otkrio srpskim novinarima šta Kijev mora da ispuni: Ovoga puta neće moći kao pre /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala