- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Nema mnogo zemalja u Evropi koje su samostalne kao Srbija

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u Beogradu
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Pratite nas
Nema mnogo zemalja na evropskom kontinentu koje se mogu smatrati suverenim i samostalnim, a one koje iz svojih nacionalnih interesa odbijaju da se priključe sankcijama zarad interesa drugih država imaju puno pravo da se nazovu samostalnim, ma koliko velike bile, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Lavrov je u intervjuu za srpske medije tako prokomentarisao činjenicu da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja koja se nije priključila antiruskim sankcijma. Na pitanje kako tumači da su se sankcijama priključile i one zemlje koje su ranije imale dobre odnose s Rusijom, šef ruske diplomatije je istakao da smo svedoci smo neviđenog pritiska u okviru kampanje koju neki zapadni političari nazivaju totalnim ratom protiv Rusije i u kojoj su sva sredstva dobra.
„To nije počelo juče. Poslednjih verovatno desetak godina EU u okviru svojih odnosa sa zemljama koje teže da uđu u tu organizaciju počinju da traže od njih – i verovatno Srbija to dobro zna – da se priključe svim njihovim spoljnopolitičkim inicijativama. A spoljnopolitičke inicijative EU u poslednje vreme imaju sve više antiruski karakter. To više nema veze sa ekonomskim jedinstvenim prostorom, sa uvođenjem normi dominacije prava, reč je isključivo o ideologizovanom pristupu čiji je cilj da se nastavi pritisak na Rusiju da bi se ugušila njena samostalnost na međunarodnoj sceni, da se potčini tzv. vrednostima koje Evropa odavno počinje da uvodi uprkos svojim hrišćanskim korenima“, naveo je Lavrov odgovarajući na pitanja Novosti, Politike, RTS i Tanjuga.
Vidimo kakav se pritisak vrši na balkanske zemlje, vidimo, dodao je Lavrov, kakav se pritisak vrši na Srbiju da se priključi antiruskim sankcijama, sada već u novoj situaciji, sankcijama koje obuhvataju praktično sve sfere, a o tome je podrobno govorio nekoliko puta predsednik Srbije Aleksandar Vučić
On je konstatovao da mnogonacionalna birokratija EU koja sama sebe reprodukuje pokušava da potčini sve zemlje bez izuzetka.
„Smatram da je ta linija štetna, ona još jednom pokazuje da u suštini EU ima određenu tendenciju jačanja autokratije prema članicama oličenu u Briselu i kad su sankcioni rat uvukli balkanske zemlje, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, obećavali su im brzo zbližavanje sa EU, ali to se nije desilo. Uvukli su ih u NATO, uvukli ih u antiruske kampanje a onda ih potašćali po ramenu i rekli im – samo tako nastavite. To je ozbiljan problem. Na kocki je reputacija EU i istinski cilj njene politike na Balkanu“, upozorio je šef ruske diplomatije.
Po njegovom mišljenju, SAD su predale Balkan EU i njima potpuno odgovara agresivna antiruska orijentacija koju sprovodi EU.
„Svedoci smo pokušaja SAD i EU da na Balkanu, i ne samo na Balkanu nego i u drugim regionima sveta, nametnu svoju hegemoniju. Uveren sam da većina zemalja sheta shvata da je to put u ćorsokak“, zaključio je Lavrov.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
RUSIJA
Lavrov otkrio srpskim novinarima šta Kijev mora da ispuni: Ovoga puta neće moći kao pre /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala