- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Crteži Miće Popovića prvi put u javnosti

© Marjan ApostolovicHaron (1979)
Haron (1979) - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Pratite nas
Izložba crteža jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih slikara dvadesetog veka Miodraga Miće Popovića biće otvorena sutra u beogradskoj galeriji Sanjaj. Crteži pripadaju porodičnoj kolekciji i mnogi od njih nikada nisu predstavljeni javnosti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Izložba se otvara povodom 99 godina od rođenja našeg velikog slikara koji je obeležio naše i svetsko slikarstvo prošloga veka. Ne postoji nijedan važan grad na svetu, od Londona, Njujorka, Pariza, Berlina, Moskve u kome nije izlagao svoje slike, a njegova retrospektivna izložba u Galeriji SANU 1983. godine i dalje drži rekord po broju posetilaca, prešavši pola miliona ljudi koji su je videli. Nosilac je mnogih domaćih i međunarodnih priznanja, a bio je redovan član SANU, kao i član Akademije likovnih umetnosti u Berlinu.
© Foto : Marjan ApostolovicSpavač (1985)
Spavač (1985) - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Spavač (1985)
Radovi koji će biti izloženi u galeriji Sanjaj pripadaju uskom krugu dela na osnovu kojih su, kasnije, nastajali veliki formati najznačajnije faze Mićinog likovnog delovanja, čuvenog „slikarstva prizora“.
© Foto : Marjan ApostolovicGledajući u ljude (1979)
Gledajući u ljude (1979)  - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Gledajući u ljude (1979)
Reč je o brižljivim, čvrstim, s ljubavlju rađenim studijama, gastarbajtera Gvozdena, samog autora, devojaka, majmuna, mrtve prirode… Publici će biti interesantno to što je ulogu Gvozdena na slikama Miće Popovića „igrao“ Danilo Bata Stojković.
© Foto : Marjan ApostolovicGvozden čita Politiku
Gvozden čita Politiku - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Gvozden čita Politiku
Izložbu „Crteži“ otvoriće dr Nele Karajlić i Jovan Popović, sin velikog slikara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala