- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Četiri ruska muzeja među najposećenijima na svetu

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaZgrada muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu
Zgrada muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Pratite nas
Ermitaž, Tretjakovska galerija, Ruski muzej i Muzej multimedijalne umetnosti (MAMM) našli su se na listi sto najposećenijih muzeja likovne umetnosti u 2021. godini, pokazuju podaci međunarodnog izdanja „Art Njuzpejper“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Međutim, ovaj uspeh strani likovni kritičari objašnjavaju na svoj način. Prema njihovim rečima, ruski muzeji su „ušli u prvih deset u značajnoj meri zahvaljujući tome što su bili zatvoreni manje dana, nego drugi“, piše publikacija.
Ruski muzej u Sankt Peterburgu zauzeo je drugo mesto na listi top-100 (na prvom mestu je Luvr u Parizu sa 2,82 miliona ljudi). U skladu sa podacima, navedenim u izdanju, tamo je evidentirano skoro 2,26 miliona posetilaca, što je 88 procenata više, nego 2020. godine i samo 6 procenata manje nego pre pandemije 2019. godine.

„Muzej u kom se čuva obimna zbirka ruske umetnosti, bio je zatvoren svega deset dana zbog ograničenja usled Kovid 19 u poređenju sa 116 dana koliko je bio zatvoren Luvr“, piše na sajtu.

MAMM je na trećem mestu sa posećenošću od 2,2 miliona ljudi.

„To je normalno. Uvek smo bili veoma popularan muzej. Sada, naročito zbog nastale situacije, posećenost nam je čak i veća, nego u periodu kada je izmeren rejting. Ona je porasla“, izjavila je direktor MAMM Olga Sviblova.

Ermitaž u Sankt Peterburgu našao se na šestom mestu top liste. Njega je posetilo 1,64 miliona ljudi. Ovu ustanovu prestigli su Metropoliten muzej u Njujorku (1,95 miliona — četvrto mesto) i Nacionalna galerija umetnosti u Vašingtonu (1,70 miliona — peto mesto). Posećenost Ermitaža porasla je za 70 procenata u poređenju sa 2020. godinom.
Tretjakovska galerija zauzela je deveto mesto, nju je posetilo 1,58 miliona posetilaca. To je za 77 procenata više, nego 2020. godine. Ispred nje, na osmom mestu našao se Vatikanski muzej (1,61 miliona posetilaca), dok je na sedmom Centar za umetnost kraljice Sofije u Madridu (1,64 miliona).
Na desetom mestu našao se Nacionalni centar za umetnost i kulturu Žorž Pompidu u Parizu, koji je u 2021. godini posetilo 1,58 miliona ljudi.
Biblioteka - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
KULTURA
Ruska kultura je dobro čovečanstva, parče ljudskosti na koje svi imamo pravo
Maradona - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022
KULTURA
Strip o Maradoni, kralju siromaha čija je lopta postala simbol revolucije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala