- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Agenti traže po Srbiji radnike za posao u Hrvatskoj, pre polaska prolaze specijalnu obuku u Subotici

CC0 / Unsplash/Pete Wright / Varilac
Varilac - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Pratite nas
Anonimni agenti preko oglasa traže radnike iz Srbije koji bi radili u Hrvatskoj i nude platu veću od 130.000 dinara mesečno za osmočasovni dnevni rad, a taj iznos je bez prekovremenih sati.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U oglasima koji su se pojavili na društvenim mrežama traže se muškarci od 18 do 48 godina koji ima srpski pasoš i ne moraju da imaju prethodno iskustvo.
Zainteresovani prvo idu na trodnevnu obuku u Subotici, a potom u Zagreb.
Ponuđena je satnica od pet do pet i po evra neto, besplatan smeštaj, besplatan prevoz na posao uz nedeljnu isplatu novca i legalan rad sa prijavom. Takođe, nudi se i besplatan prevoz do Zagreba.
Kako piše „Slobodna Dalmacija“, reč je o tome da fabrika železničkih vozila „Gredelj“ u Zagrebu traži radnike, kojih nema dovoljno i nudi platu koja može dostići i 8.500 kuna, odnosno oko 130.000 dinara. „Gredelj“ je posle 10 godina stečaja preuzela slovačka „Tatravagonka“, trenutno zagrebačka firma ima 400 zaposlenih, a planiraju da ih zaposle još 600, pošto su nedavno potpisali memorandum o razumevanju sa austrijskom firmom „Inofrajt“ na osnovu kog je „Gredelj“ osigurao posao za narednih deset godina.
„Sklopljen je posao od dve milijarde evra za deset godina proizvodnje vagona koji prevoze kontejnere što je veliki doprinos hrvatskom izvozu. Zahvaljujem vođstvu „Tatravagonke“ koja je od decembra do danas sklopilo takav posao koji „Gredelju“ garantuje dugoročnu održivost, a hrvatskoj privredi – izvoz“, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.
U decembru prošle godine „Gredelj“ je izašao iz stečaja nakon što je dobio novog vlasnika, slovačku „Tatravagonku“ koja je evropski lider u proizvodnji vagona. Uz svoje pogone u Slovačkoj ima i ćerke firme u Nemačkoj, Poljskoj, Srbiji, Češkoj i Indiji. Ukupno zapošljava oko 12.000 radnika, piše „Slobodna Dalmacija“.
„Do kraja ove godine hteli bismo zaposliti oko sto radnika, ali ih je problem pronaći. Dolaze nam radnici iz Srbije, a imamo i šest Vijetnamaca. Voleo bih da i ljudi iz Ukrajine dođu kod nas da rade. Problem nam predstavljaju i sve više cene materijala i energenata koji bi mogli da postanu još skuplji. Ali iste probleme imamo i u Slovačkoj gde godišnje proizvedemo 5.500 vagona. Svugde nedostaje dobrih majstora pa nam je dobrodošao svako ko želi da radi“, kaže Ivan Petriček, jedan od suvlasnika „Tatravagonke“ i otkriva kako je ukupni godišnji promet te kompanije 550 miliona evra. Zaključuje kako je preuzimanje „Gredelja“ za slovačku kompaniju bila dobra poslovna odluka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala