Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U Velikoj Drenovi otkriven spomenik patrijarhu Germanu

CC BY-SA 4.0 / Miomir Magdevski/Wikimedia / Patrijarh German u Studenici, 18. maja 1968.
Patrijarh German u Studenici, 18. maja 1968. - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Pratite nas
U selu Velika Drenova u opštini Trstenik danas je otkriven spomenik patrijarhu Germanu, nekadašnjem poglavaru Srpske pravoslavne crkve.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da podići takav spomenik nije nimalo jeftino i dodao da to govori o ljubavi naroda prema svome patrijarhu i tome koliko je patrijarh German bio veliki čovek.
„Često je i osporavan u vreme kada je bio na čelu Srpske pravoslavne crkve, a danas, kako godina za godinom prolazi, tako njegova veličina doseže svoj pravi sjaj koji mu je ustvari i pripadao i koji je on zaslužio svojom velikom istorijskom ulogom u predvođenju Srpske pravoslavne crkve u teškim vremenima“, rekao je Selaković.
Predsednica opštine Trstenik Milena Turk kazala je da je patrijarh German u jednom razgovoru sa meštanima Velike Drenove rekao da je uveren da sve mora doći na svoje mesto.
„Izgradnjom spomenika patrijarhu Germanu baš u porti crkve čiju je gradnju inicirao Drenovci su ispunili svoj zavet prema njemu i na dostojan način pokazali koliko poštuju sve ono što je učinio za Veliku Drenovu i Srbiju u najtežim vremenima kada je zaista postojala zavera protiv pravoslavlja“, rekla je ona.
Patrijarh srpski German bio je 43. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve.
Rođen je 19. avgusta 1899. u Jošaničkoj Banji, osnovnu školu je učio u Velikoj Drenovi i Kruševcu, a devetorazrednu bogosloviju u Beogradu i Sremskim Karlovcima 1921. godine. Izvesno vreme je studirao prava u Parizu, a potom je završio Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu 1942. godine.
Na patrijaraškom tronu nasledio je patrijarha Vikentija 13. septembra 1958. godine, a ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji 29. maja 1960. godine.
Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve bio je od 1958. do 1990. godine, a upokojio se u Beogradu 27. avgusta 1991. Godine, prenosi Tanjug.
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
SRBIJA
Godinu dana od izbora patrijarha Porfirija, SPC pripremila posebnu internet prezentaciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala