- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Povlašćeni krediti, besplatne parcele: Novi paket mera podrške za mali i srednji biznis u Rusiji

© Sputnik / Igorь Russak / Uđi u bazu fotografijaGrafit podrške rublji u Sankt Peterburgu
Grafit podrške rublji u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Pratite nas
U uslovima dosad neviđenih pritiska i sankcija koje su uvele zapadne zemlje, Vlada Rusije je pripremila paket mera za podršku privredi. Mala i srednja preduzeća dobiće poreske olakšice, povoljnije kredite i besplatne zemljišne parcele.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Premijer Rusije Mihail Mišustin precizirao je da mere koje su detaljno osmišljene obuhvataju nekoliko sfera. Među merama podrške malog i srednjeg biznisa naveo je ugovore koji bi investitorima koji realizuju projekte značajne za region u okviru državnih nabavki garantovalo tržište na određeni period. „To će preduzetnicima omogućiti da tačnije proračunaju rizike i kao posledica toga optimizuju troškove“, objasnio je Mišustin. Takođe je najavio da će vlada sniziti minimalni ulazni prag za obim investicija sa jedne milijarde na sto miliona rubalja i dozvoliti da se preduzeće gradi u jednom subjetku Federacije, a sporazum o garantovanoj kupovini sklapa u drugom.
Vlada planira i da udvostruči spisak regiona koji dobijaju federalne subvencije za izgradnju industrijskih parkova i tehnoparkova. Sada takvu mogućnost ima tek desetak subjekata Federacije. Šef vlade je naglasio da će na taj način više kompanija moći da dobiju poslovne prostorije i pristup neophodnoj infrastrukturi za razvoj svog biznisa.
Kako kaže za Sputnjik ekspert Ruskog instituta za strateška istraživanja Mihail Beljajev, najvažnija mera koju ruska država može da ponudi jeste značajno smanjen inspekcijski nadzor na određeni period, kao i povlašćeni krediti. Stručnjak naglašava da preduzeća treba da se bave proizvodnjom, a ne da se zamajavaju sa poreskim revizijama.
Prema rečima profesora ruskog ekonomskog univerziteta „Plehanov“, doktora ekonomskih nauka Aleksandre Leščinske, vlasti glavnog grada planiraju da obezbede zemljišne parcele za izgradnju novih industrija gotovo besplatno – po stopi od samo 1 rublje ( što je oko 0,089 evra). Takve mere će obezbediti radna mesta građanima i doprineće razvoju što šireg asortimana proizvoda za stanovnike Moskve i susednih regiona.

Povlašćeni krediti

Leščinska smatra da će jedna od najtraženijih mera biti povlašćeni krediti. U sadašnjoj situaciji mala i srednja preduzeća veoma teško mogu da upravljaju samo sopstvenim sredstvima, a krediti s visokom kamatnom stopom su nepodnošljiv teret. Zbog toga je mogućnost povlašćenog kredita odlična prilika ne samo da se izvuku iz problema već i da se razviju.Takođe, dobra pomoć pogođenom poslovanju biće i mogućnost da dobiju šestomesečno odlaganje plaćanja za zakup gradske imovine.
Centralna banka Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
RUSIJA
Centralna banka Rusije: Nemoguće je hakovati naš sistem
Ekspert naglašava da će preferencijalno kreditiranje malih i srednjih preduzeća, pružanje mogućnosti za reprofilisanje dela proizvodnih lokacija i održavanje radnih mesta biti od velikog značaja za privredu grada. Koristan efekat mera može premašiti očekivanja i biće dobro kombinovan sa novim pravcima državne ekonomske politike, pa i u okviru programa supstitucije uvoza.

Bez preduzeća ne funkcionišu

Beljajev objašnjava da mala i srednja preduzeća igraju veoma važnu ulogu u zemlji. Ona rešavaju ekonomske i socijalne probleme u državi. Kako navodi, postoje industrije koje ne mogu da funkcionišu bez njih. Prema njegovom mišljenju, to je pre svega turistička industrija koja ne može bez ugostiteljstva, hotelijerstva, transpornih preduzeća.
„Ako ne podržimo mali biznis koji igra veoma važnu ulogu, onda ne možemo da očekujemo da imamo uspon u turizmu, a to nam je sada potrebno. Iako je „izlazni“ turizam ograničen, naša dužnost je da ga razvijamo unutar zemlje. Na taj način bismo mogli da nadoknadimo izgubljeno“, naglašava ekspert.
Sagovornik ističe da u mnogim drugim razvijenim zemljama mala i srednja preduzeća predstavljaju dodatak industrijskim gigantima, dok se u Rusiji smatraju uslužnim sektorom.

Šansa za ruska preduzeća

Beljajev ističe da je većina stranih kompanija izjavila da ne napušta rusko tržište, već obustavlja svoje aktivnosti zbog političkog pritiska. Prema njegovim rečima, njihov odlazak nije imao kobni uticaj na rusku privredu.
„Obustavivši svoje aktivnosti na ruskom tržištu, kompanije pronalaze načine da izvide da li postoji mogućnost da se vrate i nastave poslovanje. Smatram da nas nisu napustila ona preduzeća koja bi mogla da nanesu značajnu štetu našoj privredi. Njihov odlazak daje mogućnost da se mala i srednja preduzeća razviju, procveta ruska privreda i da se obezbede radna mesta ljudima koji su izgubili posao“, ističe stručnjak.
Prema mišljenju sagovornika, mere će stupiti na snagu najkasnije do jeseni ove godine. „Sankcije su već uvedene. Za sada ne vidimo da one toliko utičuna našu ekonomiju. Ali treba reagovati dok nije kasno“, savetuje Beljajev.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
RUSIJA
Munjevita reakcija na Putinovu odluku: Cena gasa porasla za 20 odsto, rublja jača
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala