- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Istorijski zaokret Kazahstana koji je sprečio ukrajinski scenario – konačan kraj jedne epohe /video/

© AP Photo / Vasily KrestyaninovKazahstanski vojnici na ulici nakon sukoba sa demonstrantima u Alma Ati
Kazahstanski vojnici na ulici nakon sukoba sa demonstrantima u Alma Ati - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Pratite nas
Ko se još seća nesretnih januarskih dešavanja u Kazahstanu? Događaji iz Ukrajine potisnuli su u drugi plan sve ostale vesti, opala je zainteresovanost javnosti za informacije iz drugih delova sveta.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Eventualno, Kazahstan se pomene od strane ponekog zapadnog analitičara u kontekstu nepridruživanja ruskim akcijama, jer je to, navodno, dokaz kako „Rusija ostaje sama“.
Uz Belorusiju, najveća centralnoazijska zemlja je najbliži partner Moskve, zajedno su „zidali“ sve integracione procese na postsovjetskom prostoru još od početka devedesetih dvadesetog veka. Međutim, januarska dešavanja u Kazahstanu zanimljiva su danas posebno ako se ima u vidu eskalacija ukrajinske krize. Sada se menja kontekst svega, pokušaj krupne destabilizacije unutar zemlje i pretpostavljenog svrgavanja legitimno izabrane vlasti dobija novi smisao.
Po svemu sudeći, paralelno sa otpočinjanjem žestokog vojnog udara na Donbas u prvoj polovini marta, trebalo je od januara održavati tenzije u Kazahstanu, pre svega u regionu Almatija, čime bi NATO, koristeći „ukrajinsku infrastrukturu“, stekao taktičku prednost i „razvukao front“ protiv Rusije.
Periodični sukobi niskog intenziteta graničara Kirgizije i Tadžikistana, kojih je bilo i početkom februara, kao i „egzodus“ centralnoazijskom rutom pripadnika raznih ekstremističkih grupa iz Avganistana učinio bi ovu priču značajno složenijom nego što se na prvi pogled čini.

Odlučna akcija Tokajeva

Zahvaljujući vrlo odlučnoj reakciji predsednika Kasima Žomarta Tokajeva ovakav nepovoljan scenario je sprečen. Ili, još bolje opisano – u korenu sasečen. Naravno, nepovoljan po Rusiju, ali najpre nepovoljan za Kazahstan i celokupnu regionalnu bezbednost.
Posmatrajući iz današnjeg ugla, Kazahstanu je bila namenjena sudbina Ukrajine. Svakako, razlikuju se okolnosti, razlikovali bi se elementi i faze razvoja pretpostavljene krize, ali što se epiloga tiče, tu bi razlika bila mala. Istovremeno, predsednik Tokajev je nakon smirivanja situacije na ulicama otpočeo proces ustavnih promena jasno usmerenih ka traženju dugoročnih rešenja. Korov može nići i iz nekog drugog korena, nije dovoljno samo sprečiti, nego i lečiti.

Istorijski zaokret

Predlog ustavnih reformi i poslednje obraćanje Tokajeva zbog toga se može označiti istorijskim zaokretom. Novi Kazahstan, planirano je, na putu obnove i modernizacije, biće zemlja sa jačim institucijama i razvijenijom demokratijom.
Prelazak od superpredsedničke na predsedničku republiku sa snažnim parlamentom garancija je toga. Isto tako, garancije toga su i osnivanje Ustavnog suda (do sada su o povredama osnovnog pravnog akata odlučivali drugi sudovi), sasvim nova uloga institucija civilnog društva i povećavanje konkurentnosti medija.
© Sputnik / Vladislav Vodnev / Uđi u bazu fotografijaKasim-Žomart Tokajev polaže zakletvu za predsednika Kazahstana
Kasim-Žomart Tokajev polaže zakletvu za predsednika Kazahstana - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Kasim-Žomart Tokajev polaže zakletvu za predsednika Kazahstana
Deluje paradoksalno, ali dok se na Zapadu ovih dana ograničavaju brojna ljudska prava, ukidaju elementarne i međunarodno garantovane slobode pojedinaca i kompanija, te zabranjuje rad nepodobnih medija, u Kazahstanu se inicira sasvim drugačiji proces. Treba imati u vidu i predloge za novom administrativno – teritorijalnom organizacijom, pošto će to nesumnjivo doprineti dinamičnijem razvoju Kapšagaja i Žetisuja kao regionalnih centara, bitnih ne samo za vođenje unutrašnje politike, već i za dalje povezivanje centralnoazijskog regiona i novog puta svile koji će spajati istok i zapad Evroazije.
Zato, na pitanje – gde su sada Kazahstanci? – odgovor se nameće sam po sebi. Unutar Kazahstana odvija se proces stabilizacije prilika, koji uključuje i brojne reforme.

Konačan kraj jedne epohe

Živimo u vremenu promena. Poslednja dešavanja u Ukrajini najavila su konačan kraj jedne epohe i početak druge. Struktura svetskog političkog sistema može se transformisati na dva načina: kroz kooperaciju ili kroz konfrontaciju. Prethodna transformacija, početkom devedesetih godina dvadesetog veka odigrala se kroz kooperaciju zahvaljujući odluci sovjetskog rukovodstva. Tako se iz ere bipolarnosti prešlo u eru jednopolarnosti. Svedoci smo da se od 2008. godine struktura svetskog političkog sistema transformiše iz jednopolarne u multipolarnu. Ali, svedoci smo i da je kolektivni Zapad uporno odbijao da kroz kooperaciju kao ravnopravne partnere prizna druge velike sile – Rusiju i Kinu u prvom redu.
Logično, SAD žele i dalje da uživaju privilegije koje im omogućava dominantna uloga u svetu, neograničeno štampanje dolara pre svega.
Zašto bi na to i dalje pristajali ostali veliki igrači u svetskoj politici? Zato će se ovaj proces završiti kroz konfrontaciju, na nesreću ukrajinskog naroda. Na sreću kazahstanskog naroda, ovaj i ovakav konflikt zaobići će najveću i najvažniju državu Centralne Azije. Mada su, nakon tragičnih dešavanja u januaru, stvari mogle otići i u drugom smeru. Nisu otišle u drugom smeru, najviše zahvaljujući hitrim odlukama predsednika Kasima Žomarta Tokajeva.
Kazahstan nije postao Ukrajina i tek je posmatrano iz perspektive aktuelnih dešavanja moguće jasno i tačno sagledati koliko je to važno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala