- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Uz podršku Gejtsa i Bezosa počelo kopanje ruda na Grenlandu

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaRudnik, Donbas
Rudnik, Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022
Pratite nas
Američka kompanija za istraživanje minerala „Ko bold metals“ saopštila je u četvrtak da je spremna da počne kopanje nikla i drugih sirovina koje se koriste u električnim vozilima na Grenlandu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kompanija je prošle godine obezbedila 51 odsto udela u projektu Disko-Nuussuaq na zapadnoj obali Grenlanda, kojim upravlja „Bludžej majning“ sa sedištem u Velikoj Britaniji. U zajedničkom poduhvatu rudarske kompanije planiraju da iskopaju ukupno 3.000 metara u 2022. godini na dubinama između 150 i 400 metara kako bi došle do mesta gde se nalaze metali.
„Cilj je da se naiđemo na masivna nalazišta metala nikla, bakra, kobalta i platinske grupe metala“, rekao je izvršni direktor „Bludžeja“ Bo Stensgaard za Rojters.
Do ovog ambicioznog projekta došlo je pošto su se cene metala, a posebno nikla, koji se koriste u baterijama električnih vozila više nego udvostručile u martu usled sankcija Zapada Rusiji. Rusija obezbeđuje oko 10 odsto svetskih potreba za niklom, kao i 4 odsto kobalta. Rusija je i 8. najveći svetski proizvođač bakra i 4. najveći dobavljač platine.
„Nedavna nesrećna geopolitička dešavanja jasno pokazuju da su zapadnom svetu potrebna nova nalazišta ovih kritičnih metala“, rekao je Stensgard.
„Ko bold“ je poznat po korišćenju veštačke inteligencije i računarskoj tehnici za predviđanje sastava podzemne površine u potrazi za sirovinama. Kompanija navodi da je njen cilj da „potpuno elektrifikuje globalnu ekonomiju” i započne „revoluciju električnih vozila”.
Projekat podržavaju milijarderi poput suosnivača Majkrosofta Bila Gejtsa, osnivača Amazona Džefa Bezosa i Rej Dalio, osnivač najvećeg svetskog hedž fonda „Bridžvoter asosijets“, prenosi RT.
Topionica nikla u Norilsku - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
EKONOMIJA
Nikl poskupeo 110 odsto: Cene metala dramatično skaču, londonska berza reagovala na sankcije Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala