- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Otkriven broj farmi kojima preti zatvaranje u jednoj od najvećih zemalja EU

© Flickr / Ängavallen in VellingeStado krava.
Stado krava. - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022
Pratite nas
Skoro 100.000 italijanskih farmi je na ivici zatvaranja zbog vrtoglavih troškova proizvodnje izazvanih sukobom u Ukrajini, saopštilo je veliko poljoprivredno udruženje „Koldireti“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema tom udruženju, rastući troškovi proizvodnje daleko premašuju sume koje se plaćaju poljoprivrednicima i uzgajivačima za njihove proizvode, poput mleka, voća, mesa i povrća.
Zato je oko 11 odsto farmi na ivici zatvaranja, dok 30 odsto radi u uslovima negativnog profita, navodi „Koldireti“, pozivajući se na podatke italijanske poljoprivredne istraživačke organizacije Krea.
„Koldireti“ napominje da rastu cene skoro svih sirovina koje koriste agroproizvođači, od energenata do dizela, đubriva, stočne hrane i semena.
Drugi problem je jaz između konačne cene proizvoda i onoga što poljoprivrednici dobijaju nakon transporta i prerade. Prema „Koldiretiju“, na svaki evro koji potrošači potroše na prehrambene proizvode, poljoprivrednicima ide samo između šest i 15 centi. Cena hleba, na primer, sada je skoro 13 puta veća od cene pšenice.
Grupa ne predlaže nikakva rešenja za problem, već opisuje dramatičan scenario u kome bi zatvaranje farmi dovelo do smanjenja useva i tako primoralo zemlju da još više zavisi od uvoza poljoprivrednih proizvoda.
Italija već kupuje 64 odsto žitarica u inostranstvu, kao i 49 odsto govedine i 38 odsto svinjskog mesa. Takođe uvozi više od polovine useva kukuruza i trećinu useva soje potrebnih za ishranu životinja. A ove brojke, kažu analitičari, uskoro bi mogle dramatično da porastu, prenosi RT.
Ražani hleb - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
EKONOMIJA
Rekordna poskupljenja u Italiji, kilogram hleba košta i do 10 evra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala