- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kako raspolagati džeparcem – šta roditelji, a šta deca treba da znaju

© Flickr / Images MoneyKasica-prasica
Kasica-prasica - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022
Pratite nas
Kako razviti svest o raspolaganju novcem kod dece – pitanje je koje muči mnoge roditelje. Stručnjaci savetuju da bi roditelji trebalo da ga raspodele u skladu sa kućnim budžetom i uzrastom deteta, kao i da novac treba davati redovno i pratiti kako ga dete troši.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Izreka kaže „Ko hoće da štedi, neka rano počne“'. Jedan od zadataka roditelja je da decu nauče kako da koriste novac - što nije uvek lako.
Kako ga ne bi odjednom potrošili, iznos džeparca, savetuju stručnjaci, roditelji bi trebalo da raspodele u skladu sa kućnim budžetom, i uzrastom deteta. Novac treba davati redovno i pratiti kako ga dete troši.
„Greške su kada preteraju, kada daju previše, ili kada apsolutno smatraju da džeparac nema smisla i da u stvari izlaze u susret potrebama svoje dece, pa nekad i njihovim kapricima - i u stvari ne vaspitavaju odnos prema novcu“, rekla je Nevena Čalovska Hercog, psiholog.
A pravilan odnos prema novcu - deca grade i na primeru roditelja.
Stručnjaci kažu da je za osamostaljivanje i sticanje samopouzdanja važno da deca na vreme počnu da shvataju da novac mora da se zaradi. Tu šansu im ne treba, kažu, uskraćivati.
„Radeći neke poslove koji su primereni njihovom uzrastu, mogu da zarade taj prvi novac i to je jedna važna lekcija u njihovom životu jer posle toga ništa neće biti isto. Čak i novac koji dobijaju od roditelja - izgradiće odnos prema trošenju na jedan pravilniji način“, navela je za javni servis Radmila Urošević, sociolog.
Često se dogodi, da se zbog visine džeparca deca među sobom upoređuju, sledeći korak je pritisak na roditelje da pružaju više nego što mogu. Stručnjaci kažu da deci ne smemo stvarati iluziju da će im prvenstveno novac doneti bolji položaj u društvu.
„Uvek u našoj okolini ima ljudi koji imaju više i manje novca i nekako je važno napraviti tu priču koji poslovi donose više novca i napraviti gradaciju i učiniti da novac bude sredstvo, a ne ključni motiv“, dodala je Nevena Čalovska Hercog.
Pravilan odnos prema novcu jedna je od važnijih životnih lekcija. Što ranije dete razvije svest o vrednostima, pa i o novcu, to će brže razumeti kako se do novca dolazi i kako se on troši, a to će mu kasnije olakšati životne izazove.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala