- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Huti na tri dana obustavljaju napade na Saudijsku Arabiju

© AP Photo / Hani MohammedHuti
Huti - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022
Pratite nas
Jemenska grupa Huti saopštila je danas da obustavlja raketne i bespilotne napade na Saudijsku Arabiju na tri dana.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kažu da bi mirovna inicijativa mogla biti trajna ako koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja se bori u Jemenu obustavi vazdušne napade i ukine ograničenja za korišćenje luka.
Grupa je, takođe, najavila trodnevnu suspenziju kopnenih ofanzivnih operacija u Jemenu, uključujući i u regionu za proizvodnju gasa Marib, rekao je Mahdi al-Mašat, šef političke kancelarije Huta, u govoru koji je prenosila televizija, preneo je Rojters.
Unilateralna inicijativa usledila je pošto su sukobi između ove grupe orijentisane prema Iranu i koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, koje su u ratu od 2015, dramatično eskalirali ovog meseca.
Ukidanje ograničenja koja su koalicioni ratni brodovi nametnuli u jemenskim lukama na Crvenom moru je glavni uslov Huta za prekid vatre.
Saudijska Arabija navodi da nema blokade luka i da samo sprečava šverc oružja.
Mašat je rekao da će današnja inicijativa trajati ako koalicija ponovo otvori luke i zaustavi vazdušne napade, prenosi Tanjug.
Bombardovanje Džede - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022
SVET
Saudijska Arabija započela vazdušne udare na Hute u Jemenu, traži vanrednu sednicu SB UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala