- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srbiji poslata otvorena pretnja Zapada: Meta su Kosovo i Srpska, a cilj – kapitulacija

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBataljon NATO
Bataljon NATO - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Pratite nas
Optužujući Rusiju da destabilizuje Zapadni Balkan, Nemačka pokušava da sukob u Ukrajini iskoristi kao povod za „čišćenje terena od srpskog činioca“. Na meti su Kosovo i RS, a pred Srbijom dva izbora - kapitulacija ili politički „izlazak na crtu“.
Oprez na koji nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok poziva Evropu zbog navodnih nastojanja Rusije da destabilizuje Balkan nije novitet, ali u okolnostima sukoba u Ukrajini ova izjava ima težinu pretnje.

Ti strašni srpski separatisti

Naime, posle sastanka sa šefom hrvatske diplomatije, Berbok je kao primer ugrožavanja integriteta i suvereniteta država Zapadnog Balkana navela podršku koju Rusija, kako je rekla, pruža separatistima u Bosni i Hercegovini.
© AP Photo / Armin DurgutMinistarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok
Istoričar Dragomir Anđelković kaže da Nemačka po zadatku Amerike počinje da nastupa agresivno prema Zapadnom Balkanu. Njoj je, smatra, namenjena uloga predvodnika akcije potiskivanja ruskog uticaja, odnosno nametanja zapadnog poretka na Balkanu. Pripremajući teren za akcije, Nemci, ukazuje Anđelković, otkrivaju suštinu onoga što se dešava u Ukrajini i kod nas.

„Optužujući Rusiju da destabilizuje Balkan i predviđajući njen još energičniji angažman u podršci takozvanim srpskim separatistima, Nemačka previđa činjenicu da je na Balkanu problem stvorio onaj faktor koji Dejtonski mirovni sporazum nije prihvatio kao tačku na sukobe već kao osnov za nove sukobe. Umesto da Dejton bude osnov za učvršćivanje mira, on je postao polazna tačka za novu ofanzivu protiv Srba“.

Zamka za Srbe

S druge strane, kada se radi o Kosovu, upozorava Anđelković, Zapad je generisao krizu, a sada je produbljuje tako što kosovski separatizam koristi kao neku vrstu zamke za Srbe.
„Zapad je na Balkanu gde god je mogao pravio probleme- od Crne Gore preko Kosova do BiH, a sada krivca pronalazi u Rusiji. Istovetno je bilo u Ukrajini. Radi se o istoj politici“.

Pokušaj psihološkog slamanja

U okolnostima kada albanske paravojne formacije grupišu svoje snage oko Severa Kosova, Anđelković kaže da je pravljenje takve atmosfere u funkciji pritisaka na Srbiju kako bi kapitulirala.
© AP Photo / Bojan SlavkovicKosovska policija u Kosovskoj Mitrovici
Kosovska policija u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Kosovska policija u Kosovskoj Mitrovici

„Cilj je da se pošalje poruka kako smo odsečeni od Rusa, kako Moskva ne može da nam pomogne, te da je vreme da Beograd digne ruke od Kosova i RS. To je pokušaj psihološkog slamanja. Mislim da ako Srbija bude pritisnuta, nema drugog rešenja nego da poništi Briselske sporazume i na Severu uspostavi svoje institucije makar to podrazumevalo i određeni rizik od sukoba“, kaže Anđelković izražavajući uverenje da bi se ukoliko Srbija ostane dosledna svojim uverenjima, pokazalo da Zapad i nema snage da pokrene novu ofanzivu na Zapadnom Balkanu.

Ukrajina u Bosni

Geopolitičar Srđan Perišić smatra da se iza izjave ministarke spoljnih poslova Analene Berbok krije direktna pretnja Nemačke, Britanije i SAD. Time su, kaže, jasno stavili do znanja da Dodik treba da bude isključen iz politike i da mu se treba suprotstaviti na drugačiji način nego na onaj na koji su se do sada suprotstavljali.

„Pod obrazloženjem da je BiH ugrožena zbog ruske podrške secesionističkim politikama oni mogu zatražiti pomoć NATO kako bi navodno sprečili oružani konflikt. Iako su ove pretnje još uvek na verbalnom nivou, ne isključujem i ozbiljinije delovanje.“

Prema njegovim rečima moguće je da kriza u BiH bude podstaknuta po istom modelu kako je to urađeno u Ukrajini 2014. s tim što bi Zapad za posrednike ovaj put izabrao Berbok, Sarajevo i neke stranke u RS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala