- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

So Kapetan Mišine zemlje: Balet o srpskom dobrotvoru koji je verovao da se dobro dobrim vraća

© Wikipedia / Goldfinger Kapetan Miša Anastasijević
Kapetan Miša Anastasijević - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Pratite nas
Balet „So zemlje“ koreografa Dejana Kolarova koji će premijerno biti izveden u ponedeljak u bioskopu Balkan, posvećen je trgovcu, brodovlasniku i dobrotvoru Kapetan Miši Anastasijeviću.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Miša Anastasijević bio je jedan od najvećih trgovaca soli na Balkanu, te je otuda potekla i ideja za naslov predstave, a s obzirom na to da je bio jedan od najbogatijih Srba u 19. veku, bio je i veliki dobrotvor“, kaže za Sputnjik koreograf i autor ove neoklasične baletske koreografije Dejan Kolarov.
Čovek koji je imao moćan uticaj na društvo i politiku svoga vremena, Kapetan Miša ostao je upamćen pre svega kao jedan od plemenitih darodavaca.
CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Julian Nyča / Kapetan Mišino zdanje gde se nalazi Rektorat Univerziteta u Beogradu
Kapetan Mišino zdanje gde se nalazi Rektorat Univerziteta u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Kapetan Mišino zdanje gde se nalazi Rektorat Univerziteta u Beogradu

Najveći srpski dobrotvor

Iako odrastao kao siroče, ovaj izuzetni čovek već kao dečak počeo je da se bavi trgovinom, a najveće bogatstvo stekao je trgovinom solju. Zbog dragocene pomoći i poklona državi, Kapetan Mišinog zdanja 1863. godine, Anastasijević se smatrao najvećim srpskim dobrotvorom. Upravo je ovaj gest, po kojem ga i dan danas pamtimo, poslužio kao inspiracija za baletsku predstavu „So zemlje“.
„Nismo želeli da se bavimo isključivo hronologijom života Miše Anastasijevića, već je akcenat stavljen na njegove unutrašnje dileme i na njegovo dobročinstvo. Mnogo je davao i pomagao ljudima koji su bili siromašni kao on nekada. Izlazio je ljudima u susret, ali nije očekivao ništa zauzvrat. Najveći gest njegovog dobročinstva je poklon Kapetan Mišinog zdanja gde se i danas školuju generacije mladih ljudi“, ističe koreograf.

Duet soli

U baletu „So zemlje“, publika se kreće kroz prostor, prateći razvoj Kapetan Mišinog odnosa prema davanju, sledeći nepisani zakon da se dobro dobrim vraća. Šest igrača predstavlja Kapetan Mišin put od rađanja, želje za davanjem bez straha, do potrebe da se ova želja prenese na lik Naslednice, koja predstavlja bilo koga od nas.
Likovi se mešaju, raščlanjuju i spajaju, prikazujući više pogleda na ovu Kapetan Mišinu želju. Izdvajaju se tri dueta – tri faze odnosa prema davanju, koji se prepliću sa ličnim strahovima i sumnjama okoline u „čoveka bušnih džepova iz kojih teče zlato“, koji „ide, ide i ne skuplja za sobom“.
„Baš zato što je potekao iz bede i što je imao pamet da stekne i od ničega napravi nešto, zato što je bio nesebičan, što nam je podario mnogo, a pre svega Kapetan Mišino zdanje, mislim da nas je zadužio i da bi trebalo da se ugledamo na njega. Danas se drugačije živi, svako misli na sebe. Ljudi kakav je bio Miša Anastasijević skoro da i nema“, zaključuje Kolarov.
© Foto : PromoSo zemlje
So zemlje - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Likove Kapetana Miše i Naslednice igraju Teodora Spasić, Nicola Bianco, Maja Stojkov, Branko Sarić, Milena Ogrizović i Rafaelle Diligente. Dramaturg predstave je Mina Ćirić, a kompozotor Aleksandar Simić. Kostime je radila Tamara Jarić. Za dizajn svetla bio je zadužen Vlado Marinkovski.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala