- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šef ruske delegacije o pregovorima s Kijevom: Po ključnim pitanjima tapkamo u mestu

© Sputnik / Evgeniя NovoženinaMoskva, Kremlj
Moskva, Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Pratite nas
Šef ruske delegacije na pregovorima sa Kijevom Vladimir Medinski rekao je da dve strane približavaju stavove po manje važnim pitanjima, ali da kada je reč o ključnim temama faktički tapkaju u mestu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Pregovori su se odvijali tokom čitave nedelje i nastaviće se još sutra. Oni se održavaju na nivou ekspertskih grupa, dva-tri puta nedeljno razgovaraju šefovi delegacija, poslednji put sinoć. Po drugostepenim pitanjima približavaju se stavovi, ali po glavnim političkim pitanjima se tapka u mestu“, rekao je Medinski novinarima.
Medinski je precizirao da se ruska strana na pregovorima sa Ukrajinom zalaže za kompleksan dogovor koji će osim neutralnog statusa Ukrajine i garancija bezbednosti obuhvatiti i druga ključna pitanja.
Malo je verovatno da je moguće zaključenja sporazuma sa Kijevom bez demilitarizacije, denacifikacije, priznanja Krima i Donbasa, naglasio je on.
Medinski je rekao i da ruska strana vidi tendenciju kolega iz Ukrajine da otegnu pregovore jer u Kijevu pretpostavljaju da vreme radi za njih.
„Oni nikuda ne žure, pretpostavljaju da vreme radi za njih i otvoreno govore da imaju mnogo centara sa kojima moraju da se usaglase bilo kakve odluke. Eto u kakvim realijama funkcionišemo“, rekao je Medinski.
Kako je rekao, ukrajinska strana čak ni ne krije da su ograničeni kada je reč o donošenju samostalnih odluka i zbog toga aktuelna situacija ne izaziva optimizam.
On ne deli stav ukrajinske delegacije koja govori o „velikom koraku napred“.
„Kada se radi o principijelnim stavovima na kojima insistira ruska strana promena za sada nema “, naglasio je on.
Prema rečima Medinskog, ukrajinska strana je pre svega brine za garancije bezbednosti trećih država u slučaju da ne uđe u NATO.
I to je potpuno objašnjivo, rekao je on.
Medinski je prokomentarisao i zahteve Kijeva da Zapad isporučuje Ukrajini još više oružja kako bi "ubijali Ruse" i izjave da "Rusija nema pravo na postojanje" istakavši da sve to miriše na vreme Gebelsa.
Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u cilju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine i kako bi zaštitila građane Donbasa.
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
RUSIJA
Peskov: Ideja o demilitarizovanoj državi sa vojskom u Ukrajini može biti kompromis
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala