- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin potpisao Zakon: Krivična odgovornost za širenje lažnih vesti o državnim organima u inostranstvu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je federalni Zakon o krivičnoj odgovornosti za širenje lažnih vesti i javnu diskreditaciju državnih organa koji rade u inostranstvu. Maksimalna predviđena kazna je 15 godina zatvora.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Krivična odgovornost je predviđena za širenje fejk vesti o strukturama kao što su Ruska nacionalna garda, ambasade, Tužilaštvo i Ministarstvo za vanredne situacije.
Ranije je analogna odluka i za širenje neproverenih informacija o ruskim Oružanim snagama.
Za kršenje ovog Zakona predviđene su sledeće kazne: finansijska kazna u rasponu od 700.000-1.500.000 rubalja (oko 7.000 dolara, odnosno oko 15.000 dolara), kao i zatvorska kazna do tri godine.
Kazne se pooštravaju u slučaju zloupotrebe službenog položaja ili učešća grupe koja je se rukovodila političkim, ideološkim, rasnim, nacionalnim ili verskim motivima – finansijska kazna u iznosu od pet miliona rublja odnosno oko 50.000 dolara, lišavanje slobode na rok od pet do 10 godina.
U slučaju nesumnjivo lažnih vesti koje su imale teške posledice kazna je 15 godina zatvora.
Za akcije usmerene na diskreditaciju državnih organa u inostranstvu predviđena je kazna od 100.000-300.000 rublja (1.000- 3.000 dolara) i zatvorska kazna od tri godine.
Drugi zakon koji je potpisao predviđa da se administrativna odgovornost za diskreditaciju Oružanih snaga prenosi i na takve aktivnosti uperene protiv državnih organa u inostranstvu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala